Mocno pomidorowa tarta z gęstego koncentratu pomidorowego z przyprawami Winiary Smakuje jak domowy i można go jeść łyżkami. Do tarty dodałam łososia, kolorystycznie i smakami idealnie się skomponowały. Na ciepło i na zimno tarta jest pyszna. Koncentrat pomidorowy polecam nie tylko do zup.
spód tarty:
250 g mąki pszennej typ 500
125 g masła zimnego
2 żółtka
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
2 łyżki zimnej wody
farsz:
200 g śmietany gęstej 18 %
160 ml pomidorowa koncentrat z przyprawami Winiary
1 jajko
2 białka
sól, pieprz
100 g sera feta
natka pietruszki
25 dkg łososia filet
sól, pieprz
przyprawa do ryb
1 por biała część
11 kulek mozzarelli
Spód:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, zimne masło pokrojone, sól, paprykę, wodę i ciasto zagniatam bardzo krótko. Wstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na okrąg na papierze do pieczenia i przez drugi arkusz papieru. Nie klei się wtedy do wałka. Ciasto przekładam razem z arkuszem papieru do formy o średnicy 26 cm odwracając je. Zdejmuję papier i ciasto ugniatam do boków. Spód nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 20 minut aż się zarumieni.
Farsz:
Łososia kroję w kostkę, doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryb i wstawiam na godzinę do lodówki. Do miski wlewam śmietanę, dodaję koncentrat pomidorowym jajko, białka, pokrojony ser feta, natkę, pieprz. Na wystudzony spód tarty wylewam połowę farszu, dodaję łososia, wylewam resztę farszu. Por kroję na plastry 1 cm i gotuję w niewielkiej ilości wody około 5 minut. Wystudzony układam na wierzchu tarty, dodaję mozzarelle. W kilku miejscach robię kleksy z koncentratu pomidorowego i rozprowadzam je na boki wykałaczką robiąc gwiazdki. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
O przyprawie dla ryb. Czy mogę sam ją ugotować?
OdpowiedzUsuń