Zielone kluski śląskie szpinakowe z kapustą pekińską.Kluski podaję z boczkiem. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna i nie trzeba jej długo gotować. Dla miłośników klusek i nie tylko. Takie kluseczki można zrobić dzieciom ze szpinakiem.
80 dkg ziemniaków
80 dkg szpinaku świeżego
mąka ziemniaczana
2 łyżki czubate mąki pszennej
sól
kapusta:
1/2 kapusty pekińskiej
20 dkg boczku wędzonego
1 marchewka
1 por biała część mała
1 cebula
sól, pieprz
natka pietruszki
olej rzepakowy
Ziemniaki gotuję, odcedzam i ciepłe przepuszczam przez praskę. Ziemniaki dzielę na cztery części i jedną odejmuję. W jej miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Do odjętej części ziemniaków dodaję szpinak i miksuję blenderem aż szpinak się połączy z ziemniakami. Szpinakową masę dodaję do pozostałych ziemniaków, dosypuję mąkę pszenną, sól. Zagniatam ciasto. Formuję niewielkie kulki które spłaszczam i robię w nich dziurkę. Kluski wrzucam do gotującej się wody i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch.
Kapustę drobno kroję. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej drobnej.Kapustę z marchewką wrzucam do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotuję dwie minuty, następnie odcedzam. Boczek pokrojony przesmażam na oleju. Przekładam go na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojony por. Do kapusty dodaję cebulę z porem, boczek. Doprawiam solą, pieprzem. Kluski podaję z kapustą, posypuję natką.
jak pięknie i kolorowo! zjadłabym z największą przyjemnością takie zieloniutkie kluchy
OdpowiedzUsuńWow! Madziu rewelacyjny pomysł, niby klasyk a jak cudnie zapodany! Super!
OdpowiedzUsuń