Moja ulubiona zupa, w wersji z pieczarkami i królikiem który jest dietetyczny. Zupa jest pikantna dzięki papryczce chili ale jak ktoś nie lubi można ją pominąć. Idealna zupa na rozgrzanie.
1 comber królika
1 łata brzuszna królika
skoki przednie królika
3 marchewki
1/3 selera
1 por biała część
4 ziemniaki
1 kg ogórków kiszonych
1/3 szklanki śmietany 30 %
sól
3 ziela angielskie
masło klarowane
1/2 papryczki chili
15 dkg pieczarek
Mięso królika, przekładam do garnka, dodaję ziele angielskie , wlewam dwa litry wody i gotuję
Marchew, seler, ziemniaki obieram i dokładnie myję. Ziemniaki kroję w kostkę, marchew w talarki, seler ścieram na tarce jarzynowej, por tez kroję. Na maśle klarowanym przesmażam na patelni por, seler i marchewkę. Warzywa przekładam do garnka do królika a na patelni przesmażam starte na tarce jarzynowej na maśle ogórki. Ogórki przekładam do zupy dopiero na końcu jak mięso i warzywa będą miękkie. Pieczarki kroję w talarki i też przesmażam dosłownie chwilę na patelni i dodaję do zupy. Na końcu dodaję papryczkę chili, natkę pietruszki, wlewam do zupy śmietanę.
Ależ ta zupka musi być pyszna!
OdpowiedzUsuń