Tort wytrawny w formie dużej kanapki czemu nie. Zachwycimy nim gości i rodzinę. Polecam jako przekąskę w innym wydaniu. Jest naprawdę prosty do zrobienia. Dekoracje można zrobić dowolne.
przepis na chleb:
500 g mąki pszennej typ 650
2 łyżki mąki żytniej 720
2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 i 1/2 szklanka letniej wody
5 łyżek oleju rzepakowego wielkopolskiego
pasta rybna:
40 dkg ryby wędzonej
1 cebula biała
2 jajka
sól, pieprz
1 łyżka majonezu
natka pietruszki
pasta z pomidorów
1 słoiczek pomidorów suszonych
1/3 szklanki oleju z pomidorów
20 dkg nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
pozostałe:
300 g serka śmietankowego
majonez
100 g łososia wędzonego
4 pomidorki koktajlowe
1 ogórek zielony
5 oliwek czarnych
kawałek papryczki chili
kawałek żółtej papryki
natka pietruszki
Chleb:
Bo miski przekładam drożdże, dodaje wodę letnią 1/3 szklanki, dodaję dwie łyżki mąki pszennej, szczyptę cukru i mieszam zaczyn. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę resztę, sól, olej i zarabiam ciasto mikserem. Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto zagniatam, formuję okrągły bochenek, wkładam do formy i odstawiam na 30 minut kolejne do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250 stopni, wkładam chleb na 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę na 160 stopni i piekę jeszcze 35 minut. Po upieczeniu wyjmuję chleb z piekarnika i z formy, spryskuję go wodą zimną, nakrywam ściereczką i ustawiam na kratce do przestygnięcia.Chleb upiekłam dzień wcześniej.
Pasta rybna:
Rybę obieram, przekładam do miski, dodaję pokrojoną drobno cebulę, natkę, jajka ugotowane na twardo, majonez, sól, pieprz i miksuję blenderem.
Pasta pomidorowa:
Słonecznik przesypuję do miski, zalewam zimną przegotowaną wodą i odstawiam na 3 godziny do napęcznienia. Pastę dobrze jest zrobić dzień wcześniej. Słonecznik przekładam na sitko do odsączenia.Przekładam go do miski, dodaję pomidory suszone, czosnek, sól, pieprz, olej i miksuję blenderem.
Z chleba odkrawam górną cześć którą można zjeść. Kroję go na trzy blaty. Dolny smaruję pastą pomidorową, następny blat chleba smaruję pastą rybną. Górny blat smaruję połową serka śmietankowego. Boki smaruję majonezem.Ogórka zielonego kroję na plastry i obkładam nimi boku tortu. Resztę serka wyciskam szprycą, z łososia formuję kwiatki, dekoruję pomidorkami , oliwkami, papryczką, natką pietruszki. Tort kanapkowy schładzam w lodówce co najmniej trzy godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz