Lekki obiad z batatami i pieczarkami w roli głównej. Polecam bo gulasz jest naprawdę dobry. Z ryżem bardzo fajnie smakuje. Moja rodzina bardzo lubi bataty.
2 bataty
1 pierś z kurczaka
30 dkg pieczarek
1 cebula duża
sól, pieprz
1/2 łyżeczki papryki mielonej
1/2 łyżeczki czubricy czerwonej
1/2 łyżeczki bazylii
5 łyżek oliwy
1 łyżka mąki pszennej
600 ml bulionu drobiowego
1 woreczek ryżu
natka pietruszki
Pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię, oliwę i odkładam w marynacie na dwie godziny do lodówki. Obraną cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam. Bataty obieram i kroję w paski cienkie. Kurczaka przekładam na talerz i na tej samej patelni przesmażam pieczarki pokrojone na pół,na końcu solę je i pieprzę. Wykładam na talerz, a na patelni przesmażam bataty, dolewam do nich bulion i duszę na wolnym ogniu. Jak będą aldente, dodaję do nich kurczaka, pieczarki, wsypuję łyżkę mąki i zagęszczam sos. Na końcu doprawiam według uznania. Gulasz podaję z ugotowanym ryżem, posypuję natką pietruszki.
lekki, rozgrzewający i pyszny :)
OdpowiedzUsuńsuper na chłodne dni jak teraz :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam i jest pycha! :) mam nadzieję, że nie gniewasz się, że wstawiłam go na bloga z podlinkowaniem do Ciebie? :)
Usuń