Strony

Strony

niedziela, 22 stycznia 2017

Oponki jogurtowe


Oponki są lekkie jak puch, mięciutki nie można się od nich oderwać. Z mojej porcji wyszło 15 sztuk, ale można ją podwoić bo szybko się rozchodzą. W karnawale obowiązkowo trzeba je zrobić :-)

















270 g mąki pszennej typ 500
120 g jogurtu greckiego
27 g masła
5 łyżek mleka
1 łyżka cukru
2 żółtka
szczypta soli
2 dkg drożdży
smalec do smażenia

lukier:
cukier puder
1 łyżkę soku z cytryny
gorącą wodę

Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko, wsypuję łyżkę mąki, szczyptę cukru i rozrabiam zaczyn. Powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaję resztę mąki przesianej, sól, jogurt. Żółtka ucieram z łyżką cukru osobno mikserem. Dodaję co ciasta i wyrabiam mikserem. Masło roztapiam i dodaję wystudzone do ciasta i dalej mikserem wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne, nie za rzadkie,  luźniejsze niż na ciasto drożdżowe. Odstawiam przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną delikatnie mąką, i wałkuję na grubość 1 cm.Jeżeli ciasto się klei za bardzo dodaję trochę mąki.  Szklanką wycinam koła, a środek wycinam małym kieliszkiem. Układam oponki na papierze do pieczenia i przykrywam żeby nie wyschły, zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W garnku rozgrzewam smalec do temp 175 stopni. Temperaturę sprawdzam też w ten sposób że wkładam kawałek ziemniaka obranego i powinien się zrumienić w ciągu minuty. Wkładam po 4 oponki i smażę z każdej strony aż będą rumiane. Wyjmuję na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tłuszcz nie może być za gorący bo oponki będą się palić, dlatego w trakcie zmniejszam potem płomień. Jak zrumienią się z jednej strony dopiero wtedy przekładam je na drugą stronę . Lukruję je jeszcze ciepłe.

Do miski wsypuję cukier puder robię to na oko, dodaję sok z cytryny, i wlewam bardzo małym strumieniem odrobinę wody gorącej. Jak lukier jest za rzadki dosypuję cukru, jak za gęsty dolewam wodę. Oponki zanurzam z jednej strony w lukrze i układam na talerzu żeby obciekły z nadmiaru lukru.

14 komentarzy:

  1. O mniam, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja bardzo zachęcająco 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy wyszły by bez drożdży ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam oponki. Takich jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam , sa b dobre , posypałąm cukrem pudrem .

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ one pysznie wyglądają :) aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis robiłam są pyszne i puszyste😋

    OdpowiedzUsuń
  8. Od samego patrzenia ślinka cieknie.Mniam,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy jogurt to ma być prosto z lodówki czy temperatura pokojowa

    OdpowiedzUsuń
  10. Jutro zrobię wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy zamiast na smalcu mogę je smażyć na oleju ?

    OdpowiedzUsuń
  12. A jak ma się suche drożdże to też wyjdą? Czy nie zabardzo I ile ich trzeba dodać

    OdpowiedzUsuń