Strony

Strony

czwartek, 17 listopada 2016

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka szybka, prosta i zrobiona z tego co miałam w lodówce. Zatopiona w sosie pomidorowym który powstał z domowego przecieru.









150 g makaronu penne
2 szklanki przecieru pomidorowego
3 cebule
2 ząbki czosnku
20 dkg pieczarek
100 kabanosów
3 łyżki sera żółtego
1/2 papryki żółtej
sól, pieprz
czubrica czerwona
papryka czerwona
koper i bazylia świeżą
olej

Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Dwie cebule przesmażam na oleju, dodaję przecier pomidorowy i dalej przesmażam aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam solą, pieprzem, czubricą, papryką. Trzecią cebulę kroję drobno przesmażam osobno i dodaję pieczarki pokrojone i przesmażam na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Na dnie naczynia do zapiekania układam sos pomidorowy, następnie makaron, na to pieczarki, posypuję startym serem, plasterkami kabanosa, i dodaję pokrojoną paprykę. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 30 minut. Przed podaniem posypuję koperkiem i bazylią świeżą.


3 komentarze: