Strony

Strony

sobota, 19 listopada 2016

Łosoś z sosem selerowym


Zdrowy obiad do tego lekki z łososiem, selerem naciowym i batatami w roli głównej. Zamiast smażonej ryby polecam pieczoną podaną z sosem z selera. Sosik jest pyszny. A obiad przygotujemy szybko.

















2 kawałki łososia
1 cebula biała
sól, pieprz
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka majeranku

warzywa:
2 bataty
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
sól, pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 łyżki oliwy
3 garście rukoli
2 łyżki oliwy od suszonych pomidorów

sos selerowy:
4 łodygi selera naciowego
1 cebula
1/3 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
1/2 sera camembert
1 łyżka masła klarowanego

Łososia solę, pieprzę, posypuję majerankiem, przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, dolewam ocet winny i wstawiam do lodówki najlepiej na noc.
Bataty obieram i kroję w paski, paprykę kroję też w paski, przekładam do miski, posypuję solą, pieprzem, ziołami, polewam oliwą i mieszam warzywa. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam warzywa. Wstawiam do piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut. Rybę zawijam w folię aluminiową i też piekę razem z warzywami.

Sos:
Cebule kroję drobno, przesmażam na maśle, dodaje pokrojoną seler drobno i dalej przesmażam. Podlewam seler 1/2 szklanką wody i duszę na wolnym ogniu aż będzie miękka. Seler przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję pokrojoną natkę pietruszki i miksuję blenderem. Sos przelewam na patelnię, podgrzewam, dodaję pokrojony camembert i mieszam aż się rozpuści. Doprawiam solą, pieprzem.

Warzywa podaję na rukoli, polewam oliwą. Łososia polewam sosem.


4 komentarze: