Strony

Strony

piątek, 30 września 2016

Tarta z dynią i kanią


Tarta z sowami inaczej zwane kaniami i dynią. Polecam bo jest syta, można się najeść i do tego smaczna. Jestem miłośniczką tych grzybów które można podawać nie tylko jako kotlety.


































spód tarty:

200 g mąki pszennej typ 500
50 g mąki krupczatki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawa do ziemniaków
1 łyżeczka kurkumy
125 g masła
3 żółtka
2 łyżki zimnej wody

farsz:
300 g jogurtu greckiego
3 jajka
sól, pieprz
1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
1/2 dyni Hokkaido
2 kanie
1/2 cebuli czerwonej
3 pomidorki śliwkowe
3 pomidorki koktajlowe żółte
masło klarowane
natka pietruszki

Dynię obieram i kroję w kostkę, układam na blaszce na papierze. Wstawiam do piekarnika razem ze spodem tarty.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne masło, żółtka, sól, przyprawy, kurkumę, żółtka, wodę. Całość kroję nożem w misce i zagniatam rękoma ale krótko. Ciasto wkładam do zamrażalki na 15 minut. Po tym czasie wałkuję na papierze do pieczenie i przekładam do formy do tarty. Papier odrywam i ciasto ugniatam w formie, nakłuwam widelcem.Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut aż się zrumieni.

Jedną kanię kroję na kawałki, i przesmażam razem z całą kanią na maśle. solę, pieprzę. Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, sól, przyprawę i mieszam. Wylewam na zimny spód tarty podpieczony. Układam kawałki dyni podpieczone, kanie, cebulę piórka, pokrojone pomidorki, natkę pietruszki. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25-30 minut aż farsz się zetnie.






środa, 28 września 2016

Ciabatta z suszonymi pomidorami


Pełnoziarniste domowe ciabatty z pomidorami i oliwki czyli zapach Italii w takich oto chlebkach. Słowo ciabatta oznacza kapeć po włosku i dlatego taki mają spłaszczony kształt.

































ciabatta: zaczyn biga
2/3 szklanki mąki pszennej typ 650
1 dkg drożdży
1/4 szklanki letniej wody

ciasto:
1 i 1/4 szklanki  mąki pszennej typ 650
2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
1 i 3/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
2 dkg drożdży
3  łyżki oliwy od pomidorów
8 pomidorów suszonych
1 garść oliwek czarnych



Zaczyn biga:

Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję mąkę i zarabiam mikserem. Nakrywam miskę folią spożywczą spinam gumką i odstawiam na noc na około 12-15 godzin w ciepłe miejsce. Na drugi dzień drożdże z porcji ciasta rozpuszczam w letniej wodzie i wlewam do zaczynu biga, dosypuję mąkę, pszenną i orkiszową dodaję sól, oliwę i mieszam mikserem. Ciasto będzie bardzo luźne ale takie ma być, nie dosypuję więcej mąki tylko tyle co jest w przepisie. Na końcu dodaję pokrojone pomidory suszone, pokrojone oliwki i mieszam już łyżką nie mikserem. Odstawiam na dwie godziny w ciepłe miejsce pod przykryciem. Deskę podsypuję mąką, wykładam ciasto, zwijam je w prostokąt o grubości 2-3 cm, posypuję mąką z wierzchu. Kroję nożem na 6 porcji, nóż posypuję mąkę i podważam ciasto i w ten sposób przekładam na blaszkę wysmarowaną. Zachowuję  spore odstępy bo ciasto urośnie. Formuję nożem jeszcze ciabatty nadając im kształt prostokąta i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do piekarnika wstawiam miskę z wrzącą wodą i nagrzewam go do 220 stopni.  Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Wstawiam ciabatty i piekę około 15-20 minut aż się zarumienią, a od  spodu będą wydawać głuchy odgłos jak je uderzymy nożem.

poniedziałek, 26 września 2016

Tort naleśnikowy z pieczarkami


Wytrawny torcik naleśnikowy który będzie każdemu smakował. Można go jeść i na ciepło i na zimno. Nie potrzeba na prawdę wiele żeby go zrobić. Zamiast pora można dodać cebulę ale z porem jest lepszy.


















naleśniki:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
sól szczypta
2 jajka
1 łyżka oliwy

farsz:
400 g pieczarek
1 por biała część
sól, pieprz
200 g szpinaku
olej

sos beszamelowy:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła klarowanego
1 szklanka mleka
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

1 pomidor
2 łyżki sera tartego
kawałek chili
natka pietruszki


Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajka, sól, olej i miksuję ciasto blenderem. Cienkie naleśniki smażę na odrobinie oleju około 8 -10 sztuk.

Szpinak dokładnie myję, osuszam i wrzucam na rozgrzaną patelnię i na olej. Przesmażam dosłownie chwilę aż się zredukuje.Doprawiam sola, pieprzem. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojonego pora.Przekładam do miseczki. Pieczarki kroję w talarki przesmażam na oleju, doprawiam sola, pieprzem, dodaję pora i mieszam razem.

Sos:
Na rozgrzanej patelni na maśle przesmażam mąkę, uważać żeby jej nie przypalić,nie ma się zrumienić. Zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko i energicznie mieszam. Wstawiam na ogień do zagotowania, wlewam octu winnego, doprawiam solą, pieprzem, gałką.

Naleśnik smaruję sosem, układam łyżkę pieczarek, kolejny naleśniki, sos, pieczarki, w połowie tortu układam szpinak na jednej warstwie i znowu naleśnik , pieczarki itd. Górny naleśnik smaruję sosem, posypuję serem, układam plastry pomidora, kawałki chili. Tort zapiekam 25 minut temp 180 stopni. Przed podaniem posypuję natką.


sobota, 24 września 2016

Szneki z serem i śliwką


Szneki które uwielbiam. Moje ulubione to właśnie z serem i śliwką. Najlepsze dla mnie to jeszcze ciepłe. Obowiązkowo musi być do nich kruszonka, chrupiąca. Drożdżówki polecam robić na maśle są lepsze.




















500 g mąki pszennej typ 500
2 dkg drożdży
4 żółtka
2 łyżki masła
1/2 szklanka cukru
sól szczypta
1 szklanka mleka letniego

40 dkg sera twarogowego
2 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru

20 dkg śliwek węgierek
puder do posypania
1 żółtko
1 łyżka mleka

Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki pszennej



Do miski przekładam drożdże, wlewam kilka łyżek mleka letniego, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, sól. Żółtka ubijam mikserem  z cukrem, dodaję do ciasta. Całość wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopione i wystudzone masło i dalej ciasto wyrabiam.Odstawiam przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około półtorej godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wykładam ciasto na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma, formuję wałek z którego odkrawam kawałki ciasta. Formuję z nich kulki, układam na blaszce wysmarowanej. Ciasto urośnie, dlatego należy zachować duże odstępy. Zostawiam do wyrośnięcia. Spodem szklanki robię wgłębienia w kulach ciasta, przyciskając ją mocno do blaszki.
Ser wykładam do wgłębień, układam cząstki śliwek, dodaję kruszonkę.
Drożdżowi przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dól temp 170 stopni na 25 minut aż się zrumienią.

Kruszonka:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami. Na końcu dodaję cukier i łączę składniki na kruszonkę.

Ser:

Ser, cukier puder, żółtka miksuję blenderem aż masa będzie puszysta i dobrze zmiksowana a ser nie będzie miał grudek.

czwartek, 22 września 2016

Pindżur


Pindżur macedoński sos w którym 60 % składu to papryka. Ma wyraźny pikantny smak mocno paprykowy. Idealny do kanapek, do dań z grilla.






 





















1 bakłażan
1 cebula czerwona
8 papryk czerwonych
3 łyżki cukru
sól, pieprz do smaku
1 główka czosnku
1 papryczka chili
1 i 1/2 kg pomidorów
2 łyżki octu jabłkowego


Warzywa myję dokładnie. Piekarnik nagrzewam. Bakłażana, paprykę układam na blaszce i piekę 40 minut temp 180 stopni. Paprykę po upieczeniu wkładam do worka foliowego , zawiązuję i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie obieram paprykę ze skóry, to samo robię z bakłażanem. Pomidory kroję na cząstki i przesmażam w garnku. Przecieram przez sito żeby pozbyć się skórek i pestek. Cebulę przesmażam na oleju. Paprykę i bakłażana kroję na mniejsze kawałki, przekładam do brytfanny, do cebuli, dodaję przecier z pomidorów i przesmażam całość, dodaję czosnek sprasowany, papryczkę chili, sól, pieprz, ocet jabłkowy, cukier. Przesmażam na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. Na końcu miksuję blenderem, doprawiam do smaku. Sos ma mieć konsystencję gęstą. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 20 minut.

wtorek, 20 września 2016

Owsiany chleb z jabłkami



Chleb z dodatkiem jabłek i płatków owsianych. Zdrowsza wersja pieczywa na śniadanie. Chleb jest fajny wilgotny i prosty do zrobienia.

























500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
250 g mąki pszennej typ 650
2 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 jabłka duże
1/2 szklanki płatków owsianych
1 i 3/4 szklanki wody letniej


Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut aż zaczyn zacznie pracować. Do zaczynu dodaję resztę mąki, sól, jabłka obrane i starte na tarce o oczkach drobnych, płatki owsiane, wodę letnią i wyrabiam mikserem około 10 minut aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Na końcu dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Dwie foremki keksówki smaruję, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni  góra dół wstawiam do niego miskę z gorącą wodą i wstawiam chleby. Piekę 20 minut po czym zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 20-25 minut Po wyjęciu chleba wyjmuję je z foremek i spryskuję wodą , nakrywam ściereczką.

sobota, 17 września 2016

Kurczak gyros z batatmi i dynią


Kurczak gyros w towarzystwie fajnych zapiekanych warzyw. Idealnie nadają się do tego dynia, ziemniaki, bataty słodkie ziemniaki. Dodałam tez cebulę czerwoną bo bardzo ją lubią. Warzywa można zapiekać różne. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad.



























1 tusza z kurczaka 1,9 kg
1 łyżka soli płaska
1 łyżeczka papryki czerwonej
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 łyżeczki przyprawy gyros
8 łyżek oliwy
1/4 szklanki octu winnego
2 cebule
3 ząbki czosnku
świeża mięta, bazylia, rozmaryn


warzywa:
1 batat
1/2 dyni hokkaido
1 cebula czerwona
3 ziemniaki
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii suszonej
sól, pieprz

Od kurczaka odkrawam szyję, końcówki skrzydeł, kuper. Myję go, osuszam. Do miski wsypuję paprykę, sól, pieprz,przyprawę gyros, dolewam oliwę, ocet winny i mieszam. Kurczaka nacieram marynatą w środku, i na zewnątrz.  Zioła kroję obkładam nimi kurczaka. Cebulę, czosnek kroję w piórka. Do pojemnika przekładam kurczaka obkładam go cebula i wstawiam do lodówki na noc.

Bataty, dynię, ziemniaki obieram i myję. Ziemniaki, bataty kroję we frytki, dynię w kostkę. Do miski przekładam ziemniaki i bataty, dodaję połowę oliwy, przypraw , dodaję sól i pieprz i mieszam. Układam na blaszce na papierze. Cebule kroję w  piórka grube, razem z dynią mieszam w misce z oliwą i przyprawami. Układam na innej blaszce bo one nie wymagają tak długiego czasu pieczenia.
Kurczaka nabijam na butelkę albo na wąski słoik do którego wlewam wodę. Wstawiam do brytfanny i do nagrzanego piekarnika temp 190-200 stopni i piekę dwie godziny. Mój kurczak był duży. W między czasie podlewam go sokami które wytworzy. Po 30 minutach nakryłam go folią aluminiową z góry jak się zarumienił. 45 minut przed końcem wstawiam blaszkę z batatami a po 20 minutach z dynią. Czas pieczenia kurczaka zależy od jego wagi.