Pełnoziarniste domowe ciabatty z pomidorami i oliwki czyli zapach Italii w takich oto chlebkach. Słowo ciabatta oznacza kapeć po włosku i dlatego taki mają spłaszczony kształt.
ciabatta: zaczyn biga
2/3 szklanki mąki pszennej typ 650
1 dkg drożdży
1/4 szklanki letniej wody
ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650
2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
1 i 3/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
2 dkg drożdży
3 łyżki oliwy od pomidorów
8 pomidorów suszonych
1 garść oliwek czarnych
Zaczyn biga:
Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję mąkę i zarabiam mikserem. Nakrywam miskę folią spożywczą spinam gumką i odstawiam na noc na około 12-15 godzin w ciepłe miejsce. Na drugi dzień drożdże z porcji ciasta rozpuszczam w letniej wodzie i wlewam do zaczynu biga, dosypuję mąkę, pszenną i orkiszową dodaję sól, oliwę i mieszam mikserem. Ciasto będzie bardzo luźne ale takie ma być, nie dosypuję więcej mąki tylko tyle co jest w przepisie. Na końcu dodaję pokrojone pomidory suszone, pokrojone oliwki i mieszam już łyżką nie mikserem. Odstawiam na dwie godziny w ciepłe miejsce pod przykryciem. Deskę podsypuję mąką, wykładam ciasto, zwijam je w prostokąt o grubości 2-3 cm, posypuję mąką z wierzchu. Kroję nożem na 6 porcji, nóż posypuję mąkę i podważam ciasto i w ten sposób przekładam na blaszkę wysmarowaną. Zachowuję spore odstępy bo ciasto urośnie. Formuję nożem jeszcze ciabatty nadając im kształt prostokąta i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do piekarnika wstawiam miskę z wrzącą wodą i nagrzewam go do 220 stopni. Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Wstawiam ciabatty i piekę około 15-20 minut aż się zarumienią, a od spodu będą wydawać głuchy odgłos jak je uderzymy nożem.
rewelacyjne :) bardzo lubię je z takimi dodatkami :)
OdpowiedzUsuń