Królik aromatyczny, w winie duszony ze śliwkami suszonymi. Polecam dodać śliwki bo sos powstanie bardzo smaczny. Można dodać śliwki wędzone jak ktoś ma.
mięso marynata:
2 udźce z królika
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy do dziczyzny
1/2 szklanki octu winnego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
śliwki:
1 szklanka śliwek suszonych
3/4 szklanki wina
1 łyżka masła klarowanego
sos:
1 łyżka mąki wrocławskiej
1/2 szklanki śmietany 18 %kwaśnej
3 łyżki wody
Do garnka przekładam, pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawę do dziczyzny, olej, ocet, sól. Marynatą nacieram królika. Odstawiam na noc do lodówki. Śliwki namaczam w winie w miseczce i odstawiam na noc. Na drugi dzień w brytfannie rozpuszczam masło i przekładam królika z marynatą, dolewam wino od śliwek. Smażę go na wolnym ogniu około półtorej godziny. Pół godziny przed końcem dodaję śliwki i dusze dalej pod przykryciem. W kubku rozrabiam mąkę ze śmietaną i wodą. Dolewam do wywaru od smażenia i zagotowuje na wolnym ogniu. Sos jest gotowy.
Wykwintne danie :)
OdpowiedzUsuńobłędny :) mięso ze śliwkami na winie jest mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, na każdą okazję :)
OdpowiedzUsuń