Strony

Strony

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Winny królik ze śliwkami


Królik aromatyczny, w winie duszony ze śliwkami suszonymi. Polecam dodać śliwki bo sos powstanie bardzo smaczny. Można dodać śliwki wędzone jak ktoś ma.














mięso marynata:

2 udźce z królika
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy do dziczyzny
1/2 szklanki octu winnego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

śliwki:
1 szklanka śliwek suszonych
3/4 szklanki wina

1 łyżka masła klarowanego

sos:
1 łyżka mąki wrocławskiej
1/2 szklanki śmietany 18 %kwaśnej
3 łyżki wody

 Do garnka przekładam,  pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawę do dziczyzny, olej, ocet, sól. Marynatą nacieram królika. Odstawiam na noc do lodówki. Śliwki namaczam w winie w miseczce i odstawiam na noc. Na drugi  dzień w brytfannie rozpuszczam masło i przekładam królika z marynatą, dolewam wino od śliwek. Smażę go na wolnym ogniu około półtorej godziny. Pół godziny przed końcem dodaję śliwki i dusze dalej pod przykryciem. W kubku rozrabiam mąkę ze śmietaną i wodą. Dolewam do wywaru od smażenia i zagotowuje na wolnym ogniu. Sos jest gotowy.




3 komentarze: