Sałatka pieczona, zdrowa i pełna witamin. Z ziemniakami słodkimi i dynią w roli głównej. Polecam bo jest lekka , mogą ją jeść także weganie.
1/2 batata
300 g dyni Hokkaido
1 cebula czerwona
1 garść rukoli
100 g tofu
10 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
sos balsamico
sól, pieprz
1/3 łyżeczki suszonej bazylii
1/3 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
olej
Batat i dynię obieram. Dynię kroję w kostkę, batat kroję w słupki. Ba blaszce na papierze do pieczenia układam dynię, batat, cebulę plastry, pomidorki. Polewam oliwą, posypuję ziołami, solą, pieprzem. Pomidorki wyjmuję wcześniej bo szybciej dochodzą. Wstawiam do piekarnika temp 200 stopni 20 minut. Tofu posypuję także przyprawami i smażę na patelni grillowej. Na rukoli układam pieczone warzywa, dodaję tofu pokrojone, polewam balsamico.
Nie jestem fanką batatów, ale na taką sałatkę chętnie bym się skusiła:) Wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńBataty lubię, sałatka na pewno by mi smakowała:)
OdpowiedzUsuńwspaniała sałatka w jesiennych barwach :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zdjęcia i danie, które robisz :)
OdpowiedzUsuńPysznie, zdrowo, kolorowo, chętnie bym się poczęstowała :))))
OdpowiedzUsuńZachwyca kolorami ,bajka.
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda, te intensywne kolory! Cudo :)
OdpowiedzUsuńTaka kolorowa kusi ogromnie w te szare dni :)
OdpowiedzUsuńPyszna i pięknie kolorowa :)
OdpowiedzUsuń