Strony

Strony

czwartek, 1 października 2015

Kokosowy krem z batatów

Krem ze słodkich ziemniaków lekko kokosowy. Bardzo lubię bataty i jak tylko mogę przerabiam je na różne sposoby.

























1 batat
700 ml bulionu warzywnego
200 ml mleczka kokosowego
1 papryczka chili
1 cebula
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki
2 łyżki jogurtu greckiego
oliwa z oliwek



Batata obieram, kroję w kostkę, cebulę obieram i kroję w piórka. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Polewam oliwą, dodaję też czosnek nie obrany. Zapiekam 30 minut temp 200 stopni. Warzywa mają być miękkie. Warzywa przekładam do pojemnika, czosnek obieram z łupin i tez dodaję, dolewam bulion, mleczko kokosowe i miksuję blenderem. Zupę podgrzewam, doprawiam solą, pieprzem, podaję jogurtem, chili i natką pietruszki.

11 komentarzy: