Krem ze słodkich ziemniaków lekko kokosowy. Bardzo lubię bataty i jak tylko mogę przerabiam je na różne sposoby.
1 batat
700 ml bulionu warzywnego
200 ml mleczka kokosowego
1 papryczka chili
1 cebula
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki
2 łyżki jogurtu greckiego
oliwa z oliwek
Batata obieram, kroję w kostkę, cebulę obieram i kroję w piórka. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Polewam oliwą, dodaję też czosnek nie obrany. Zapiekam 30 minut temp 200 stopni. Warzywa mają być miękkie. Warzywa przekładam do pojemnika, czosnek obieram z łupin i tez dodaję, dolewam bulion, mleczko kokosowe i miksuję blenderem. Zupę podgrzewam, doprawiam solą, pieprzem, podaję jogurtem, chili i natką pietruszki.
Ale smakowita zupa:)
OdpowiedzUsuńświetny, pozywny krem!
OdpowiedzUsuńMusi przepysznie smakować skoro z aromatem kokosowym;)
OdpowiedzUsuńPycha zupka! :) Mleczko kokosowe - super dodatek! :)
OdpowiedzUsuńOjej,musi być znakomita:)
OdpowiedzUsuńFantastyczna, piękny kolor i zapowiedź fantastycznego smaku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak batatów :-) cudowna zupka :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak batatów :-) cudowna zupka :-)
OdpowiedzUsuńzupy z batatów jeszcze nie robiłam, a uwielbiam je np. zapiekane :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, nie robiłam a szkoda, bo wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuń