Zupa prosta, lekka i mocno pomidorowa. Zrobiłam ją z dwóch gatunków pomidorów. Dzięki temu cieszy oko kolorami i smakami.
1 kg pomidorów czerwonych
1 kg pomidorów żółtych
1 główka czosnku
1 cebula duża
1 garść liści bazyli
sól, pieprz
czubryca czerwona
1 kawałek sera feta
1/2 szklanki śmietany 18 % gęstej
1 szklanka bulionu drobiowego
olej
Pomidory myję, kroję na pół, układam osobno pomidorki żółte i czerwone w naczyniach do zapiekania. Dodaję ząbki czosnku w łupinie, plastry cebuli pokrojonej i obranej. Skrapiam olejem i wstawiam do piekarnika na 35 minut temp 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika obieram pomidory ze skóry i przekładam do garnków każde osobno. Dodaję do nich obrany czosnek z łupiny, kawałki cebuli, bulion. Do pomidorów czerwonych dodaję bazylię. Miksuję blenderem , doprawiam solą, pieprzem, cubrycą. Wstawiam na gaz podgrzewam i dodaję śmietanę. Nie zagotowuję już zupy.Podaję z kawałkami sera feta.
Prezentuje się niesamowicie. Muszę wypróbować, bo pomidorów z działki jeszcze całkiem sporo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Iwona
www.smakowitejadlo.com
Mmmm ale pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie,aż żal jeść:)
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com
wyglada smakowicie! ale nam zrobilas smaka ;)
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Alicja i Magda
Dwa kolory na jednym talerzu bardzo mi przypadły do gustu:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką zupę krem z pomidorów, często ją serwuje :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione pomidory, mogłabym je jeść w każdej postaci, ale kremy są najlepsze:)))
OdpowiedzUsuńPyszny krem, kolory cudowne :)
OdpowiedzUsuńkremu z pieczonych pomidorów jeszcze nie robiłam, ale na samą myśl cienkie mi ślinka! :-)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńsuper się prezentuje! :) uwielbiam pomidory :)
OdpowiedzUsuń