Strony

Strony

czwartek, 10 września 2015

Bitki z szynki w pomidorach


Bitki z sosem pomidorowym z cukinią i kaszą owsianą. Polecam obiad smaczny i kolorowy.Wykorzystam pomidorki z mojej "plantacji doniczkowej"

























70 dkg mięsa od szynki
60 dkg pomidorów
1 papryka mała czerwona
1 cebula
10 pomidorków żółtych koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1 cukinia mała
sól, pieprz
rozmaryn, papryka wędzona, czubryca czerwona
masło klarowane
1 woreczek kaszy owsianej.

Kaszę przekładam do garnka , dodaję sól i gotuję 15 minut.
Mięso od szynki kroję na cztery plastry, rozbijam, solę, pieprzę, posypuję czubrycą czerwoną, papryką wędzoną, rozmarynem. Odstawiam do lodówki na dwie godziny. Na maśle klarowanym przesmażam cebulkę pokrojoną, dodaję czosnek sprasowany. Układam plastry mięsa i smażę na wolnym ogniu obracają mięso i podlewając je od czasu do czasu wodą 30 minut.Pomidory sparzam, obieram i kroję na cząstki, posypuje mąką. Paprykę kroję w kostkę i cukinię także. Do mięsa dodaję pomidory, paprykę i duszę dalej 25 minut. Na końcu dodaję cukinię i pomidorki koktajlowe. Duszę jeszcze 10 minut. Na końcu doprawiam jeszcze według uznania i posypuję natką, podaję z kaszą owsianą.

10 komentarzy: