Placki z dynią i ziemniakami w towarzystwie gulaszu z kurczakiem, dynią i cukinią. Zapewniam że są pyszne i na jednym się nie poprzestanie.
4 ziemniaki średnie
1/3 dyni Hokkaido
sól
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
olej
gulasz:
1 cukinia mała
1/3 dyni Hokkaido
1/2 papryki czerwonej
1 cebula
40 dkg pomidorów
1 pierś z kurczaka
1 łyżka płaska mąki pszennej
sól, pieprz
1 łyżeczka cubrzycy czerwonej
chili do smaku
natka pietruszki
Ziemniaki, dynię obieram. Ścieram na tarce jarzynowej. Odlewam wodę która się oddzieli. Dodaję jajka, sól, mąkę. Całość mieszam. Placki smażę na oleju.
Gulasz:
Cukinię kroję w kostkę,dynie obieram i także kroje w kostkę. Cebule obieram kroję, przekładam do miseczki. Do cebuli dodaję pokrojona pierś z kurczaka, dodaję cubrzycę, pieprz, chili. Mieszam i wstawiam na godzinę do lodówki. Pierś z cebulką przesmażam na patelni, dodaję paprykę pokrojoną, następnie dynię. Pomidory sparzam gorąca wodą i obieram ze skóry. Dodaje do dyni. Całość smażę dalej. Na końcu dodaję cukinię. Duszę pod przykryciem jeszcze pięć minut. Na końcu wsypuje mąkę i chwilę trzymam na ogniu. Podaję z natka pietruszki, doprawiam do smaku.
:) iście jesienne smaki!
OdpowiedzUsuńGenialne danie! Z całą pewnością na jednym by się u mnie nie skończyło :)
OdpowiedzUsuńRobiłam dyniowe placki, ale na słodko, spróbuję takiej wersji:)
OdpowiedzUsuńOoo super pomysł! Na pewno wykorzystam na niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńjesienne wydanie placków :) mniam! :)
OdpowiedzUsuńdynia na słono, to lubię! :-)
OdpowiedzUsuńDużooo warzyw ,pycha!.
OdpowiedzUsuńSwietne ! cos dla mnie, a kolory zniewalają ;)
OdpowiedzUsuńPiszę się na taki obiad!
OdpowiedzUsuńFantastyczne placki!!! Muszę kiedyś takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń