Strony

Strony

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Flądra zapiekana z warzywami

Flądry nie jadłam już wiele lat. Ciężko jest dostać taką świeżą i dobrą rybę. Ta przyjechała do mnie z nad morza i mogę powiedzieć że była pyszna. Jednak smak takiej ryby jest o wiele lepszy niż tej leżącej w  markecie nie wiadomo ile czasu.

















2 flądry
1 cebulka
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
1/2 cytryny
przyprawa do ryb
4 ziemniaki młode małe
1 marchewka
4 pomidorki koktajlowe
koperek świeży
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
2 łyżki oliwy

Rybę przekładam do pojemnika, dodaję cebulkę pokrojoną, majeranek, sól, pieprz , sok z cytryny. Odstawiam na noc w marynacie. Naczynie do zapiekania smaruje oliwą, układam flądrę.Ziemniaki szoruję porządnie, kroję na pół, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, bazylię startą, oliwą. Do marynaty przekładam także pokrojoną w słupki marchewkę i obraną.Warzywa układam na rybie, dodaję
 połówki pomidorków koktajlowych Wstawiam do piekarnika temp 190 stopni na około 30 minut.Posypuje koperkiem przed podaniem.

12 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować flądry w tym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię flądrę, zjadłabym z chęcią takie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na obiadek;) Świeżutkie ryby mają zdecydowanie lepszy smak niż te z marketu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie się udało spróbować świeżej flądry w ubiegłym roku- ależ była pyszna!!
    aż Ci zazdroszczę Madziu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna rybka i zdrowo przyrzadzona :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale ślicznie wygląda - kolorowo i zdrowo :-) flądra często jest niedoceniana, ale ja ją bardzo lubię. a turbot to już normalnie niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  7. faktycznie ciężko dostać dobrą flądrę, zazdroszczę :-) a danie pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne danie, najlepsze są te ryby prosto znad morza ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastycznie podane danie.Flądra zapiekana musi być pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam flądrę i na 100% zrobię wg. Twojego pomysłu - prezentuje się zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam flądrę i na 100% zrobię wg. Twojego pomysłu - prezentuje się zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Twoje danie zachęca mnie do tego,by jeszcze raz spróbować flądry,która po raz pierwszy jedzona,nie przypadła mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń