Flądry nie jadłam już wiele lat. Ciężko jest dostać taką świeżą i dobrą rybę. Ta przyjechała do mnie z nad morza i mogę powiedzieć że była pyszna. Jednak smak takiej ryby jest o wiele lepszy niż tej leżącej w markecie nie wiadomo ile czasu.
2 flądry
1 cebulka
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
1/2 cytryny
przyprawa do ryb
4 ziemniaki młode małe
1 marchewka
4 pomidorki koktajlowe
koperek świeży
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
2 łyżki oliwy
Rybę przekładam do pojemnika, dodaję cebulkę pokrojoną, majeranek, sól, pieprz , sok z cytryny. Odstawiam na noc w marynacie. Naczynie do zapiekania smaruje oliwą, układam flądrę.Ziemniaki szoruję porządnie, kroję na pół, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, bazylię startą, oliwą. Do marynaty przekładam także pokrojoną w słupki marchewkę i obraną.Warzywa układam na rybie, dodaję
połówki pomidorków koktajlowych Wstawiam do piekarnika temp 190 stopni na około 30 minut.Posypuje koperkiem przed podaniem.
Muszę wypróbować flądry w tym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię flądrę, zjadłabym z chęcią takie danie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na obiadek;) Świeżutkie ryby mają zdecydowanie lepszy smak niż te z marketu.
OdpowiedzUsuńMnie się udało spróbować świeżej flądry w ubiegłym roku- ależ była pyszna!!
OdpowiedzUsuńaż Ci zazdroszczę Madziu:)
pyszna rybka i zdrowo przyrzadzona :)
OdpowiedzUsuńale ślicznie wygląda - kolorowo i zdrowo :-) flądra często jest niedoceniana, ale ja ją bardzo lubię. a turbot to już normalnie niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńfaktycznie ciężko dostać dobrą flądrę, zazdroszczę :-) a danie pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, najlepsze są te ryby prosto znad morza ;)
OdpowiedzUsuńFantastycznie podane danie.Flądra zapiekana musi być pyszna;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam flądrę i na 100% zrobię wg. Twojego pomysłu - prezentuje się zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam flądrę i na 100% zrobię wg. Twojego pomysłu - prezentuje się zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńTwoje danie zachęca mnie do tego,by jeszcze raz spróbować flądry,która po raz pierwszy jedzona,nie przypadła mi do gustu.
OdpowiedzUsuń