Strony

Strony

czwartek, 16 lipca 2015

Zapiekanka z papryki i fasoli

Zapiekanka z serii recykling. Została mi  kasza z poprzedniego dnia, trochę fasolki. Wyszło pyszne połączenie z papryką w roli głównej.Szybka, prosta i lekka zapiekanka warzywna.




















2 szklanki ugotowanej kaszy
15 dkg fasolki szparagowej
1 marchewka
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 por biała część
15 dkg sera żółtego
sól, pieprz
przyprawa ognista
papryka słodka
masło klarowane
bazylia świeża

Kasze ugotowaną która została z dnia poprzedniego przekładam do miski. Fasolkę gotuję aldente w osolonej wodzie razem z marchewką pokrojoną w paski. Sprawdzam w trakcie gotowania ich miękkość. Por kroję w krążki i przesmażam na maśle klarowanym. Przekładam na talerz, i przesmażam na tej samej patelni paprykę pokrojoną w paski. Fasolkę, por, paprykę dodaję do kaszy, ser także. Zostawiam dwie łyżki sera do posypania wierzchu. Dodaję sól, pieprz, przyprawę ognistą, paprykę słodką i całość mieszam. Przekładam do naczynia do zapiekania. Wstawiam na 25 minut do piekarnika temp 200 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia posypuję reszta sera. Przed podaniem dekoruję bazylią. 

13 komentarzy: