Zapiekanka z serii recykling. Została mi kasza z poprzedniego dnia, trochę fasolki. Wyszło pyszne połączenie z papryką w roli głównej.Szybka, prosta i lekka zapiekanka warzywna.
2 szklanki ugotowanej kaszy
15 dkg fasolki szparagowej
1 marchewka
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 por biała część
15 dkg sera żółtego
sól, pieprz
przyprawa ognista
papryka słodka
masło klarowane
bazylia świeża
Kasze ugotowaną która została z dnia poprzedniego przekładam do miski. Fasolkę gotuję aldente w osolonej wodzie razem z marchewką pokrojoną w paski. Sprawdzam w trakcie gotowania ich miękkość. Por kroję w krążki i przesmażam na maśle klarowanym. Przekładam na talerz, i przesmażam na tej samej patelni paprykę pokrojoną w paski. Fasolkę, por, paprykę dodaję do kaszy, ser także. Zostawiam dwie łyżki sera do posypania wierzchu. Dodaję sól, pieprz, przyprawę ognistą, paprykę słodką i całość mieszam. Przekładam do naczynia do zapiekania. Wstawiam na 25 minut do piekarnika temp 200 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia posypuję reszta sera. Przed podaniem dekoruję bazylią.
Ale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPapryka i fasola to doskonałe połączenie.Zapiekana widać udana;))
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! PS. Piękne masz naczynie do zapiekania!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zapiekanka
OdpowiedzUsuńPysznie, zapiekanka pełna smaku :)
OdpowiedzUsuńCzęsto tak gotuję ,pycha.
OdpowiedzUsuńŚwietna, super sa te dania czyszczące lodówkę
OdpowiedzUsuńPysznie i kolorowo, zresztą jak zawsze :D
OdpowiedzUsuńSuper zapiekanka, bardzo kolorowa :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zapiekanka :) pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zapiekanka :) pycha!
OdpowiedzUsuńuwielbiam dania, które powstają po sprzątaniu lodówki lub szafek. jest prosto i ze smakiem :)
OdpowiedzUsuń