Kurczak który robi się szybko. Podstawą jest marynata która musi mięso przejść. Zawsze odstawiam na dobę do lodówki. Wtedy mięso jest soczyste i kruche. Polecam dodawać także ocet winny.
6 udek z kurczaka
2 skrzydełka
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/3 szklanki octu winnego
3 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
pieprz
Udka z kurczaka przekrawam na pół. Przekładam do garnka, dodaję pokrojoną cebulkę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, ocet winny, oliwę, rozmaryn, majeranek, oregano, bazylię, paprykę i roztopiony i wystudzony miód. Mięso dokładnie obtaczam w marynacie. Odstawiam pod przykryciem na dobę do lodówki.Na drugi dzień mięso wykładam z marynaty na ruszcie grilla i grilluję około 25 minut. Podaję z sosem tzatziki.
Jak pysznie przyrumieniony, boski :)
OdpowiedzUsuńLubię drobiowe mięsko, takie zgrilla też jest pyszne
OdpowiedzUsuńJaka armatyczna marynata, mięsko musi być pyszne
OdpowiedzUsuńczas grillowy to i przepis bardzo na czasie:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) Porywam jedną pałeczkę :))
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńpyszne i aromatyczne mięsko! :)
OdpowiedzUsuńHej, nominowałam Cię u mnie na blogu do Liebster Blog Award :). Bardzo gorąco zachęcam do zabawy :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie połączenia mięsa z miodem!
OdpowiedzUsuńŚwietny miodowy kurczak, mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mięso z grilla, a Twój kurczak wygląda wręcz obłędnie!!!!
OdpowiedzUsuńDokładnie taki kurczak chodzi mi po głowie, ze słodką nutą. Pojadłabym.
OdpowiedzUsuń