Krem z cukinii i bazylii cytrynowej. Zupa bardzo smakowała mojej rodzinie za sprawą bazylii która ma posmak cytryny i zupa pachnie nią właśnie. Polecam taki lekki kremik w sezonie letnim kiedy cukinia jest tania. Bazylię sama wyhodowałam.
2 cukinie 600 g
3 szklanki bulionu warzywnego
1 garść bazylii cytrynowej
sól, pieprz
4 łyżki śmietany 30 %
2 łyżki słonecznika prażonego
2 cebule średnie
olej
Cebule obieram i kroję w kostkę. Przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną cukinię w kostkę. Zostawiam paski do dekoracji. Zalewam bulionem i gotuje aż cukinia będzie miękka. Następnie dodaję bazylię cytrynową, miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem. Podaję ze śmietaną, i słonecznikiem prażonym oraz świeżą bazylią, i kawałkiem cukinii podgotowanej.
Jaki optymistyczny kolor :) Uwielbiam kremy z cukinii ;)
OdpowiedzUsuńInteresujący smak.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, na pewno jest smaczna!
OdpowiedzUsuńmmm musi być bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńNa pewno jest smaczny :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy krem, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńZupa wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPyszny smak, wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMniam...ale smakowitości u Ciebie , wpraszam się na talerzyk
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy! Do tego wspaniale ją podałaś, świetnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńmm pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper blog będę zaglądać częściej :)
potrzebuje kliknięć pomożesz będę wdzięczna :)
http://natalia004j.blogspot.com/2015/07/dresslink.html
fajnie wygląda ta zwinięta cukinia :) będę stosować u siebie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja. Mam składniki więc lecę do kuchni :)
OdpowiedzUsuńpyszny, zielony talerzyk :)
OdpowiedzUsuń