Leniwe mojego dzieciństwa, z tymże że ta wersja jest z kaszą jaglaną którą uwielbiam. Wykorzystałam jagody świeże jako sos. Pachniały malizną i jagodami.
1/3 szklanki kaszy jaglanej
220 g sera twarogowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól szczypta
pozostałe:
20 dkg jagód
jogurt grecki do polania
cukier opcjonalnie
Kaszę przelewam zimną wodą na sitku, przesypuję do garnka wlewam 2/3 szklanki wody i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Wstawiam na 30 minut minut pod koc. Przestudzoną przekładam do miski, dodaję ser biały, jaja i miksuję blenderem. Dodaję sól, mąki i wyrabiam ciasto aż się połączy. Wykładam na deskę i formuję na niej wałek Wcześniej podsypuję deskę mąką żeby ciasto się nie kleiło . Odcinam nożem po skosie kawałki pierogów. Gotuje we wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch około dwie minuty.
Jagody myję, odsączam z wody i miksuję blenderem. Pierogi podaję z sosem jagodowym i jogurtem greckim. Można posypać cukrem.
mmm przepysznie wyglądają! cudowny letni obiad :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne kluseczki, i jak pięknie podane!
OdpowiedzUsuńPyszny letni obiadek :)
OdpowiedzUsuńŚwietne leniwe. Pycha, a te kolory to bajka :)
OdpowiedzUsuńTakich leniwych, to ja jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńMniam, ja bym się rozpłynęła :)
OdpowiedzUsuńKolejny przepis z serii "jak przemycić jaglankę dzieciom". Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam Megi Pegi
OdpowiedzUsuńPycha! Idealne letnie jedzenie
OdpowiedzUsuńŚwietne te kluseczki :) Muszą być pyszne z tym sosem.
OdpowiedzUsuńMuszę takie zrobić! Wyglądają świetnie, a ja uwielbiam leniwe :)
OdpowiedzUsuńczęstuję sie, bo wyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe kluseczki
OdpowiedzUsuńMNIAM! wyglądają super!
OdpowiedzUsuńtakie uzdrowione kluseczki to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne, zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuń