Roladki szybkie i proste. Nie miałam koncepcji na obiad a miałam pierś z kurczaka i szparagi. Powiem tak jedno z lepszych dań które robiłam ze szparagami. Sos beszamelowy fajnie się z nimi komponował.
12 szparagów zielonych
1 pierś z kurczaka
4 plastry boczku wędzonego
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
ognista mieszanka przypraw
5 pomidorków koktajlowych
koper świeży
sos beszamelowy:
sos:
1 szklanka mleka
1łyżka mąki wrocławskiej
1 łyżka masła klarowanego
sól do smaku
1żółtko
1/2 szklanki rosołu
1 łyżka octu winnego
gałka muszkatołowa do smaku
Szparagi wkładam do wrzącej wody osolonej i gotuję dwie minuty. Pierś z kurczaka rozbijam, sole, pieprzę, posypuję przyprawą do kurczaka, mieszanką ognistą, kroję na cztery paski. Na każdym pasku układam po trzy szparagi zimne i zwijam. Układam na wierzch po plastrze boczku.
Na patelni rozpuszczam masło dodaję mąkę i przesmażam na wolnym ogniu żeby się nie zrumieniła mąka. Odstawiam z gazu. Dolewam mleko i energicznie mieszam montewką ( mieszadło) aż do połączenia się składników żeby nie zrobiły się kluchy. Wstawiam ponownie na wolny ogień żeby sos się zagęścił i dolewam rosół i chwilę podgrzewam. Do kubka przekładam żółtko które rozcieram widelcem. Dodaję po łyżeczce sosu ale powoli, żeby się nie zważyło. Następnie przelewam masę jajeczną do sosu i mieszam. Na końcu dodaję ocet winny, doprawiam solą i gałką, podgrzewam ale nie wolno zagotować.
do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam w nim roladki , dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe. Wkładam do piekarnika i piekę 30 minut temperatura 190 stopni. Podaję z koperkiem.
Ależ one pysznie wyglądają .
OdpowiedzUsuńJak dla mnie propozycja doskonała :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki obiad, oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zawsze kolorowo i smacznie:)
OdpowiedzUsuńWypasiony obiad :)
OdpowiedzUsuńAle smacznie wygląda ;) Super propozycja na obiad ;)
OdpowiedzUsuńIdealny obiad.
OdpowiedzUsuńpyszny obiad! :) lubię dania zapiekane :)
OdpowiedzUsuńPierwsza klasa! :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis :) muszę zrobić
OdpowiedzUsuńno i te zdjęcia - aż ślinka cieknie
do tak pysznego dania dorzucam odchudzający koktajl spalający tłuszcz
http://odchudzaniejestproste.pl/napoj-pobudzenie-metabolizmu-spalacz-tluszczu-i-przyspieszacz-metabolizmu-diy/
i do tego przyspiesza metabolizm.
Pozdrawiam i życzę dalszych ciekawych pomysłów
Madziu świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńDanie wygląda rewelacyjnie, aż człowiekowi chce sięgnąć po kawałek :)
Kolejny znakomity przepis ;) Danie pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńUbóstwiam szparagi , smaczne i zdrowe muszę wypróbować twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, narobiłaś mi smaka :>
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Mój blog/ KLIK :))
Fantastyczne letnie danie :) pysznie wygląda....
OdpowiedzUsuńCzasami robię podobne danie, potwierdzam jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńOstatnio ciągle jadam kurczaka :)
OdpowiedzUsuńAle rewelacyjnie to danie wygląda, pycha! :)
OdpowiedzUsuńie kolorowe danie :)
OdpowiedzUsuń