Strony

Strony

wtorek, 16 czerwca 2015

Szparagi pod beszamelem i kurczakiem


Roladki szybkie i proste. Nie miałam koncepcji na obiad a miałam pierś z kurczaka i szparagi. Powiem tak jedno z lepszych dań które robiłam ze szparagami. Sos beszamelowy fajnie się z nimi komponował.


















12 szparagów zielonych
1 pierś z kurczaka
4 plastry boczku wędzonego
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
ognista mieszanka przypraw
5 pomidorków koktajlowych
koper świeży


sos beszamelowy:

sos:
1 szklanka mleka
1łyżka mąki wrocławskiej
1 łyżka masła klarowanego
sól  do smaku
1żółtko
1/2 szklanki rosołu
 1 łyżka octu winnego
gałka muszkatołowa do smaku


 Szparagi wkładam do wrzącej wody osolonej i gotuję dwie minuty. Pierś z kurczaka rozbijam, sole, pieprzę, posypuję przyprawą do kurczaka, mieszanką ognistą, kroję na cztery paski. Na każdym pasku układam po trzy szparagi zimne i zwijam. Układam na wierzch po plastrze boczku.

 Na patelni  rozpuszczam masło dodaję mąkę i przesmażam na wolnym ogniu żeby się nie zrumieniła mąka. Odstawiam z gazu. Dolewam mleko i energicznie mieszam montewką ( mieszadło)  aż do połączenia się składników żeby nie zrobiły się kluchy. Wstawiam ponownie na wolny ogień żeby sos się zagęścił i dolewam rosół i chwilę podgrzewam. Do kubka przekładam żółtko które rozcieram widelcem. Dodaję po łyżeczce sosu ale powoli,  żeby się nie zważyło. Następnie przelewam masę jajeczną do sosu i mieszam. Na końcu dodaję ocet winny, doprawiam solą i gałką, podgrzewam ale nie wolno zagotować.

do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam w nim roladki , dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe. Wkładam do piekarnika i piekę 30 minut temperatura 190 stopni.  Podaję z koperkiem.

19 komentarzy:

  1. Jak dla mnie propozycja doskonała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym taki obiad, oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie jak zawsze kolorowo i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smacznie wygląda ;) Super propozycja na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny obiad! :) lubię dania zapiekane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis :) muszę zrobić
    no i te zdjęcia - aż ślinka cieknie
    do tak pysznego dania dorzucam odchudzający koktajl spalający tłuszcz
    http://odchudzaniejestproste.pl/napoj-pobudzenie-metabolizmu-spalacz-tluszczu-i-przyspieszacz-metabolizmu-diy/
    i do tego przyspiesza metabolizm.
    Pozdrawiam i życzę dalszych ciekawych pomysłów

    OdpowiedzUsuń
  7. Madziu świetny pomysł!
    Danie wygląda rewelacyjnie, aż człowiekowi chce sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny znakomity przepis ;) Danie pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ubóstwiam szparagi , smaczne i zdrowe muszę wypróbować twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wygląda, narobiłaś mi smaka :>
    Pozdrawiam serdecznie, Mój blog/ KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczne letnie danie :) pysznie wygląda....

    OdpowiedzUsuń
  12. Czasami robię podobne danie, potwierdzam jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio ciągle jadam kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale rewelacyjnie to danie wygląda, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń