Bardzo lubię kapuśniaczek z młodej kapusty i warzyw. Pamiętam go jeszcze z czasów dzieciństwa kiedy to robiła go moja babcia i mama. Obowiązkowo musi być. w zupie świeży koperek
1/2 główki młodej kapusty
5 marchewek młodych
30 dkg kg ziemniaków
2 pietruszki
1 por biała część
20 dkg selera
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1/2 pęczka koperku
sól do smaku
3 golonki z indyka
Do garnka wlewam trzy litry wody, dodaję golonki z indyka, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję 30 minut. Kapustę drobno szatkuję, marchewkę obieram i kroję w talarki, seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę. Por kroję w krążki, pietruszkę obraną w kostkę..Do garnka dodaję wszystkie warzywa i gotuję do miękkości. Na końcu dodaję koperek pokrojony i doprawiam solą do smaku.
taki kapuśniaczek w sezonie to prawdziwa rozpusta :)
OdpowiedzUsuńRozkosz dla podniebienia:)
OdpowiedzUsuńLekka, wiosenna, pyszna zupka:)
OdpowiedzUsuńPyszny taki kapuśniak;))
OdpowiedzUsuńWłaśnie na poniedziałek planuję coś podobnego zrobić z niedzielnego rosołku, już się zaopatrzyłam w kapuchę i koperek oczywiście też :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować pysznie! Dawno takiego nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńMadziu ja też bardzo lubię taki kapuśniaczek- ma wyjątkowy smak:)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona zupa :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa :)
OdpowiedzUsuń