Strony

Strony

wtorek, 13 stycznia 2015

Pierogi dyniowo marchewkowe



Pierogi które będą smakowały zarówno dzieciom jak i dorosłym. Są lekkie, zdrowe i można w nich przemycić dynię i marchewkę. Mi bardzo smakują. Zalecam jednak dodać do farszu dynię upieczoną ponieważ w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody z dyni, która to wytwarza się podczas pieczenia.Bardzo lubię dynie, dla jednych wiem ,że dynia to zmora dzieciństwa, dla mnie to miłe wspomnienie zupy dyniowej z kluseczkami.














500 g mąki
300 ml wody
sól szczypta
2 łyżki oleju

 farsz:
1/2 kg dyni
2 marchewki
1 cebula
sól, pieprz
masło klarowane

Mąkę przesiewam do miski, dodaję wodę wrzątek, sól i odstawiam na chwilę aż przestygnie. Nie wkładać rąk bo można się poparzyć. Mieszam widelcem. Ciasto po przestygnięciu wyrabiam rękoma.
Wałkuję na stolnicy podsypanej mąką.Wycinam kwadraty a potem układam na foremce.Do każdego pieroga dodaję łyżeczkę farszu. Sklejam j gotuję w gorącej wodzie z dodatkiem łyżki oleju około dwie minuty od wypłynięcia na wierzch pierogów.

Cebulę obieram, kroję i przesmażam na patelni na maśle.
Dynię obieram, i kroję w kostkę. Marchewkę obieram i kroję w paski cienkie. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekę temp 200 stopni około 30-40 minut. Dynia szybciej będzie miękka od marchewki. Po upieczeniu i przestygnięciu miksuje blenderem dynię i marchew i cebulę. Doprawiam solą, i pieprzem. Kawałek dyni surowej zostawiam i kawałek marchewki ugotowanej. Kroję je w kostkę i przesmażam na patelni na maśle klarowanym. Podam z nimi pierogi.


20 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na zdrowy i apetyczny farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem smakoszem pierogowym ;) twoje wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolorek:) och muszę się wreszcie zabrać za pierogi w innej wersji niż tylko ruskie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To przepis dla mnie. Bardzo lubię dynię, a Twoje pierożki prezentują się znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie kolorowe :) Bardzo fajnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny farsz, ale mają piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ten farsz na pewno skradłby moje kubki smakowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam pierogi i jadłam już z wieloma farszami, ale z takim jeszcze nie
    wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki ciekawy farsz! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny farsz do pierogów :) ja z dynią miałam różnie, jako dziecko się zajadałam, potem jakoś nie darzyłam jej sympatią, a teraz nie wyobrażam sobie bez niej jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Farsz brzmi interesująco! Uwielbiam marchew i dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ słoneczne pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Stęskniłam się za Twoimi niebanalnymi propozycjami. Teraz wracam na normalne tory więc muszę nadrobić kilka tygodni nieobecności. Na pierwszy ogień pójdą chyba te pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jakoś nie mogę wrócić na normalne tory po świętach ha ha

      Usuń
  14. Fantastyczne! Jakie słoneczne :))) mam jeszcze dynię i chyba zrobię coś podobnego.... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. apetyczne, radosne pierożki:) kuszą kolorami i smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam, takie pierogi to zdecydowanie coś dla mnie, bo i pierogi, i dynię uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo oryginalne i niezwykle apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń