Strony

Strony

niedziela, 11 stycznia 2015

Kaczka nadziewana żurawiną i topinamburem


Kaczkę bardzo lubię i zawsze żałuję że tak szybko się kończy. Tym razem zrobiłam nadzienie z jabłek, żurawiny i topinamburu. Szaleje w kuchni z topinamburem bo bardzo mi smakuje pieczony. Kaczka idealna na niedzielny obiad albo dla gości.





















1 tusza kaczki 2,20 kg
1/2 kg topinamburu
3 jabłka duże
3/4 szklanki żurawiny świeżej
1 łyżeczka octu
marynata:
1/2 szklanki octu jabłkowego
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka soli
3 cebule
2 łyżki oleju

Z kaczki wycinam skrzydła, szyję.  Kaczkę nacieram solą, majerankiem, octem winnym, olejem w środku i na zewnątrz, oraz plastrami cebuli. Cześć cebuli wkładam do środka częścią obkładam kaczkę na zewnątrz. Wstawiam ją do lodówki w brytfannie na dobę żeby przeszła marynatą. Resztą octu winnego który mi zostanie polewam kaczkę. Na drugi dzień jabłka obieram i kroję w cząstki., topinambur skrobię i dokładnie myję i przekładam do wody z octem żeby nie ściemniał. Kaczkę napełniam jabłkami, żurawiną i 1/3 topinamburu. Kaczkę zszywam albo spinam szpilkami, układam na około pozostały topinambur. Wstawiam ją piekarnika temp 180 stopni na dwie godziny i 20 minut. W między czasie kaczkę polewam sokami które wytworzy podczas pieczenia, oraz wodą kilka razy. Kaczka nie będzie wtedy sucha. Pół godziny przed końcem pieczenia odkrywam kaczkę żeby się zarumieniła.

14 komentarzy:

  1. Świetna kaczka .. musiała być przepyszna !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka rumiana, bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem w szoku ,ale pyszne danie!.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowna kaczka, wygląda po mistrzowsku!

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie i zdrowo:) takie obiady lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie przypieczona kaczuszka:)smakowałaby mi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kaczkę uwielbiam w każdym wydaniu! Niemniej jednak Twoja wygląda przepysznie!!! Zazdroszczę obiadku ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Madziu następnym razem się chyba wproszę na obiad:D
    Kaczuszka pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Doskonałe danie, tak pysznie zrobiona kaczka zasługuję na pochwałę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna kaczuszka!! Bardzo smakowicie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń