Racuchy ze zdrową kaszą jaglaną z której powstała mąka. Polecam taką wersje bo kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Podaje je z domowym kisielem z żurawiny świeżej i ananasa. Coś dobrego, z małą ilością cukru.Ananas sam w sobie już jest słodki,
przełamuje kwaskowy smak żurawiny.
Wracam do żywych nie wiem na jak długo. Dziękuję wszystkim za życzenia zdrowia :-)
Wracam do żywych nie wiem na jak długo. Dziękuję wszystkim za życzenia zdrowia :-)
ciasto racuchy:
3/4 szklanki mąki jaglanej ( zmieliłam kaszę jaglaną )
1,5 szklanki mąki pszennej
2 dkg drożdży
1 jajko
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
2 łyżki masła
olej
kisiel żurawinowy:
1 szklanka żurawiny świeżej
1/3 ananasa świeżego
2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Drożdże wykruszam do miski. Dodaję mleka trzy łyżki lekko podgrzane, dodaję dwie łyżki mąki pszennej.Mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Kaszę jaglaną zmieliłam młynkiem i w ten sposób uzyskałam mąkę jaglaną. Dodaję ją do wyrośniętego zaczynu razem z resztą mąki pszennej, wbijam jajko, dodaję sól i resztę mleka oraz stopione i przestudzone masło. Ciasto zarabiam mikserem. odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką. Jest dosyć gęste.Ciasto nakładam łyżką zamoczoną w zimnej wodzie, lepiej wtedy odchodzi na rozgrzany tłuszcz. Smażę do zrumienienia się racuchów. Polewam kisielem.
Kisiel:
Żurawinę przekładam do rondelka, wlewam połowę wody, dodaję cukier i przesmażam, dokładam pokrojonego ananasa i dalej przesmażam.Mączkę ziemniaczaną rozrabiam w reszcie wody. Wlewam jak żurawina rozgotuje się.Chwilę jeszcze gotuje.
przepysznie wyglądają, są na pewno smaczne no i zdrowe! super :-)
OdpowiedzUsuńRacuszki pierwsza klasa! Lubie wpadać do Twojej kuchni, bo tu zawsze smacznie i kolorowo!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że już wracasz do siebie i nadal trzymam kciuki!
Ale pysznie wyglądają, nic tylko łapać za widelec :)
OdpowiedzUsuńmatuchno, jakie puszyste racuchy! no i kisiel żurawinowy...mniam!!
OdpowiedzUsuńTaki kisiel to dopiero musi smakować. Wow, wygląda świetnie z tymi racuszkami.
OdpowiedzUsuńna pewno pyszne i sycące!
OdpowiedzUsuńale cudowne! aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, i ten żurawinowy kisiel <3
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają placuszki , a szczególnie ten kisiel, mniam:)
OdpowiedzUsuńMadzi cieszę się, że choć na chwilę choróbsko odpuściła trzymaj sie cieplutko:)
Apetyczne:)
OdpowiedzUsuńJeszcze takich nie jadłam, zapisuję do zrobienia. Bardzo apetycznie oddane:)
OdpowiedzUsuńMniam, wyborne :D
OdpowiedzUsuńWygląda super i mega apetycznie. Takie placuszki na śniadanie to bajka ;)
OdpowiedzUsuńAh ten kisiel żurawinowy robi największe wrażenie.Ogólnie świetny pomysł;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniałe .
OdpowiedzUsuńWspaniałe :) i jeszcze ta żurawina!! Pycha!
OdpowiedzUsuń