Ok kilku lat przekonałam się że tylko domowy ketchup jest najlepszy. Wiem co jem to jego motto. Zero konserwantów, ulepszaczy i barwników. Ogólnie muszę unikać chemii w jedzeniu co wiadomo nie jest łatwe. Dlatego staram się jeść jak najmniej przetworzonych produktów. Ten ketchup mogę wyjadać łyżką ze słoika. Po prostu jest pyszny. Porcję podwajam ponieważ ketchup jest pracochłonny.
2 kg pomidorów najlepiej lima
1/2 kg jabłek winnych
1/2 kg selera, marchwi i pietruszki /ma być w sumie pół kilo/
1/4 kg cebuli
1 łyżka zmielonego kminku
pieprz do smaku
1 paprykę chili
2 liście laurowe utłuczone
4 goździki utłuczone
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
200 ml octu
1 łyżka soli /do smaku/
cukier do smaku
olej do smażenia około dwie łyżki
Jabłka i warzywa obieram i myję. Ścieram na tarce jarzynowej. Cebule obieram i kroję w kostkę. Cebulę przesmażam na oleju, i dodaję jabłka i warzywa. Przesmażam dalej całość aż wszystko zmięknie. W brytfannie przesmażam pokrojone pomidory. Następnie przecieram je przez przecierak. Do przetartych pomidorów dodaję przesmażone warzywa, pieprz, sol, kminek, pokrojoną papryczkę chili, liście laurowe, cynamon,ocet, smażę dalej. Całą masę przecieram przez sito żeby była gładka . Przekładam ponownie do brytfanny i dalej przesmażam aż ketchup zrobi się gęsty. Doprawiam cukrem.Czas smażenia ketchupu to około 3-4 godziny. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 10 minut.Przechowuję w chłodnym pomieszczeniu
Nie przepadam co prawda w ogóle za ketchupem, ale pamiętam babciny ketchup-coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńMnie by się nie chciało ,ale z pewnością jest pyszny.
OdpowiedzUsuńKiedyś robiła i potwierdzam, że domowy jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńja raczej mało używam ketchupu, ale moja córka zjada go do wszystkiego, dlatego robię domowy, co prawda prostrzy ale myślę, że równie smaczny, a co najważniejsze i zdrowszy:)
OdpowiedzUsuńTen to przynajmniej jest zdrowy :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, wiem co jem ;) Smacznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis!!! Piękne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny keczup! Domowe przetwory są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńPyszny musi być:)
OdpowiedzUsuń