Obiad cały powstał z grilla. Pierwotnie miałam grilować tylko rybę, ale w końcu wrzuciłam wszystko razem. Szparagi z grilla bardzo fajnie smakowały. Do tego zrobiłam miętowy sos i obiad palce lizać. Do marynowania ryby wykorzystałam przyprawę Kamis , bardzo fajna w młynku
5 ziemniaków ugotowanych z poprzedniego dnia
1 pęczek szparagów zielonych
10 pomidorków koktajlowych podłużnych
1 cytryna
marynata ryba:
3 kawałki pstrąga łososiowego
1 cebula biała
przyprawa do ryby Kamis młynek
sól morska Kamis
1 łyżeczka majeranku
sos miętowy:
listki mięty świeżej 1/2 szklanki
200 ml jogurtu greckiego
sól morska Kamis
pieprz
Miętę myję,osuszam i drobno kroję, dodaje do jogurtu greckiego, doprawiam solą, pieprzem. Rybę przekładam do pojemnika, dodaję cebule obraną, sól morską, przyprawę do ryb, majeranek, sok z cytryny 1/2 sztuki. Zamykam pojemnik i odstawiam na dobę do lodówki. Szparagi gotuje aldente w osolonej wodzie. Płytę grilla elektrycznego smaruję oliwą i układam na niej kawałki ryby, szparagi, i cząstki ziemniaków, oraz pomidorki koktajlowe. Grilluję kilka minut. Rybę podaję z sosem miętowy, koperkiem i kawałkiem cytryny.
Nie grillowałam dotąd szparagów,a z tym łososiem muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńOstatnio też grillowałam szparagi i są przepyszne:-) Fajny jet ten Twój sos miętowy. Zazwyczaj podaje się do jagnięciny, ale tu fajnie się prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam eksperyment jak będzie smakował miętowy z łososiem, i sama byłam zaskoczona bo pyszne wyszło połączenie. Uwielbiam miętę :-)
Usuńświetny pomysł ja jeszcze nie zaczęłam sezonu grillowego:D
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do mnie na grilla :-)
Usuńobiadek pysznie wygląda:))
OdpowiedzUsuńSuper pysznie i wróciły pomidorki koktajlowe.
OdpowiedzUsuńFajnie zgrillowany obiadek :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi i rybki z grilla - mój mąż robi taaakie pyszne :) szkoda tylko, że w bloku nie tak łatwo o zorganizowanie grilla...
OdpowiedzUsuńjak dla mnie to zestaw idealny :)
OdpowiedzUsuńObiad pierwsza klasa! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńObiad pierwsza klasa! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam szparagów z grilla, muszę w końcu spróbować :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sos miętowy, ale do ryby nie podawałam, bardzo ciekaw połączenie:)
OdpowiedzUsuńPięknie i apetycznie podane, jak zawsze u Ciebie kochana:-) Mam tu trochę do nadrobienia, bo ostatnio ciężko u mnie z czasem bywa...
OdpowiedzUsuńMasz zatem 4 gości na grillu. Takich pyszności nie da się odpuścić, a u nas pada więc grillowa pustynia :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do mnie na grilla :-) u mnie sloneczko
UsuńMyszko fajny pomysł na obiad czy kolację i alternatywa do tradycyjnej kiełbachy z grila :) U Ciebie jak zwykle: pięknie, kolorowo i wesoło :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pyszny obiad :) chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuń