Moje ulubione pierogi. Jedni lubią pierogi wytrawne ja uwielbiam z owocami. Domowe, świeże najlepsze. Dla mnie to taki deser. Jem bez cukru a i tak smakują jakby były słodkie.
50 dkg mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
około 250 ml gorącej wody
truskawki świeże
sos:
1/2 szklanki jogurtu greckiego
15 dkg truskawek
Mąkę przesiewam do miski, dodaję jajko, sól, wlewam stopniowo gorąca wodę. Ilość wody zależy od konsystencji ciasta, i jakości mąki. Ciasto wyrabiam widelcem na początku żeby się nie poparzyć. Na chwilę, odstawiam żeby ostygło. Wyrabiam potem rękoma. Ciasto ma mieć konsystencję taką żeby można było je wałkować. Na stolnicy podsypuje trochę mąki i wałkuję ciasto na cienki placek. Wycinam kwadraty, układam truskawki i sklejam za pomocą foremki do pierogów. Gotuję je we wrzącej wodzie. Wlewam łyżkę oliwy do wody żeby się nie skleiły. Pierogi po wypłynięciu na wierzch gotuję około 2 minuty na wolnym ogniu. Podaje z jogurtem i zmiksowanymi truskawkami.
Wygląda bardzo smakowicie szkoda, że monitor nie oddaje zapachu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie !!!
Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię zwłaszcza z truskawkami i jagodami! :) Piękna prezentacja!
OdpowiedzUsuńPiekne Ci wyszły!! Też niedawno robiłam ale nie były takie równiutkie
OdpowiedzUsuńSmak lata w pierożku ,buziaki.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam z jagodami... ALe truskawkowe też smakują bajecznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne pierożki!; )
OdpowiedzUsuńSuper przepis! ; )
My lubimy wszystkie pierogi - wytrawne i na słodko też:)
OdpowiedzUsuńPyszności :) Dlaczego nie wołałaś na obiad?
OdpowiedzUsuńŁucja bo nie wiedziałam że chętna jesteś :-)
UsuńPyszniaste :)) i takie piękne....
OdpowiedzUsuńpychotki - super zestaw - zjadłabym!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Cię truskawkowo
Super te pierogi :)
OdpowiedzUsuń