To moja druga kiełbasa która robiłam. Wychodzę z założenia że wolę zjeść kawałek dobrej kiełbasy swojej niż zapychać się kupnymi. Kiełbaska jest bardzo smaczna. Przekonałam się że lepiej dać mięso pokrojone nożem niż zmielone. W kiełbasce są widoczne fajne kawałki mięsa. Można ją jeść sparzoną, ale docelowo robiłam ją na suszoną. Na świątecznym stole zapewniam was że zachwyci nie jedną osobę.
Ta sama kiełbasa surowa i ugotowana. Można ją jeść w dwóch wersjach.
1100 g łopatki wieprzowej bardzo chudej
1000 g filet z indyka
30 dkg słoniny
4 łyżeczki płaskie soli peklowej
3 łyżeczki soli kuchennej
2 łyżki pieprzu czarnego zmielonego
5 ząbków czosnku
4 metry około jelita wieprzowe cienkie
Z mięsa z łopatki usuwam tłuszcz, wycinam błony i ścięgna. Kroję na centymetrową kostkę nożem. To samo robię z filetem z indyka. Słoninę miele maszynką do mięsa o największych oczkach. Mięso i słoninę przekładam do dużej miski, dodaję sól peklową, sól kuchenną, pieprz mielony. czosnek sprasowany i utarty z łyżeczką soli przewidzianej do kiełbasy. Całość dokładnie wyrabiam rękoma około 5 minut. Jelita moczę w letniej wodzie około 30 minut i naciągałam je na kran żeby przepłukać je zimną wodą. Jelita nałożyłam na tulejkę od maszynki do mięsa i napełniam je farszem mięsnym. Co 15 cm dzielę na krążki kiełbasy. Końcówki zawiązuję w supełek. Kiełbasę można jeść sparzoną i można ją ususzyć. Powieszam krążki wtedy na drążku i zostawiam około 4-5 dni w ciepłym i suchym miejscu. Im dłużej suszona będzie tym bardziej będzie wysuszona kiełbaska. Moja suszyła się tydzień.
Obie wersje cudownie apetyczne! No i najważniejsze - wiesz co jesz:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe smakołyki robisz,za dobrą kiełbasą tęsknię najbardziej...
OdpowiedzUsuńAch te domowe wyroby:)
OdpowiedzUsuńdomowa najlepsza mniam:)
OdpowiedzUsuńWspaniała ta kiełbasa! :)
OdpowiedzUsuńpyszności- bardzo lubię domowe wędlinki, a ta wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńJakie smakowitości, nic tylko zajadać:)
OdpowiedzUsuńKiełbasy sama jeszcze nie robiłam, ale mam w planach. Wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńJak smacznie i apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńPyszne takie kiełbaski :) moi rodzice robią, ja niestety nie !
OdpowiedzUsuńIle czasu parzyć i w jakiej temperaturze?
OdpowiedzUsuń