Strony

Strony

niedziela, 27 października 2013

Torcik brzdąc

Brzdąc rozpływa się w ustach. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa.









Biszkopt:

6 jaj
1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru

Masa kakaowa:

1,5 litra śmietany kremówki 36 %
4 łyżki kakao ciemne
3 łyżki płaskie żelatyny
1/2 szklanki cukru
3 łyżki spirytusu

Róże czekoladowe:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu sztucznego

 

Jaja wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem na puszystą masę. Mąkę przesiewam i dodaję do ubitych jaj. Delikatnie mieszam łyżką. Nie dodaję proszku do pieczenia. Ciasto wylewam na formę średnica 24 cm. Piekę około 25 minut 180 stopni. Po upieczeniu zrzucam biszkopt na podłogę z wysokości 70 cm. Jak ostygnie wyjmuję z formy.

Śmietanę kremówkę, wlewam do garnka, wsypuje cukier, i podgrzewam do temperatury 80 stopni. Żelatynę rozrabiam w kubku,  zalewam zimną wodą, odrobiną , jak napęcznieje, dolewam do kubka śmietanę ciepłą i rozpuszczam. Następnie wlewam do garnka i mieszam ze śmietaną. Kakao rozrabiam w kubku, dolewając też śmietanę. Przelewam przez drobne sitko, i przecieram do śmietany, żeby nie było grudek. Odstawiam do wystygnięcia, od czasu do czasu trzeba mieszać żeby nie wytworzył się kożuch. Wstawiam do zamrażalki na noc. Rano wyciągam, jak śmietana odmrozi się miksuje ją ,dolewam spirytus.

Biszkopt kroję, na trzy blaty.Przekładam kremem. Boki posypuje startą czekoladą gorzką.


Róże czekoladowe robię z czekolady i miodu sztucznego. Musi być koniecznie miód sztuczny. Czekoladę podgrzewam w kąpieli wodnej. Czyli wkładam ją do miski. Następnie miskę zanurzam w garnku z gorącą wodą. Jak się rozpuści dodaję miód. Mieszam i wylewam na pergamin. Jak ostygnie czekoladę zrywam, formuje ją jak plastelinę. Wałkuję, wycinam kieliszkiem kółka, i formuje płatki róży. Listki wycinam nożykiem.


20 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasto "brzdąc", pierwszy raz spotykam się z tortem w takiej wersji, a to bardzo ciekawy pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znałam tej nazwy ,bo ciasto raczej popularne,pyszne też!.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto w moich regionach pod tą nazwą występuje brzdąc :-)

      Usuń
  3. torcik smaczny :) mistrzowsko go ozdobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znałam tego ciasta. Ładnie udekorowany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna dekoracja a ciacho na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda, bardzo ładna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne róże Madziu a ciasto wygląda przepysznie!!
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ go ślicznie udekorowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowity i w sumie lekki tort (śmietana zamiast masła),ładna dekoracja.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  10. Torcik na pewno pyszny, ale ta dekoracja! Super, Ty to masz talent dziewczyno! :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale Ty mnie kusisz ciagle:-) Jak ja mam tu zdrowo jesc? :-) Zdjecie jak zawsze pieeekne, a nazwa jaka fajna, czemu brzdac, ze z dziecinstwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nazwa nie nawiązuje do dzieciństwa. To ciasto tak się nazywa, a dlaczego nie wiem, ha ha, Ponoć w moich regionach tak figuruje :-)

      Usuń
  12. Mysza nie wiem może pochodzimy z tych samych rejonów Polski, ale ja to ciasto też znam pod nazwą brzdąc :) To też moje dzieciństwo :) A dekoracja fantastyczna,czytałam ostatnio o podobnej wersji tylko zamiast miodu był golden syrop. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ufffff już myślałam że, że nazwa brzdąc to tylko mój wymysł, bo dużo osób jej nie zna. Miło słyszeć że też znasz to ciasto. Muszę następnym razem zrobić dekoracje z golden syrop. Ja pochodzę z Poznania. Pozdrawiam ciepło :-)

      Usuń