Sałatkę podałam z sosem sałatkowym francuskim Prymat
6 liści sałaty masłowej
10 dkg malin
15 oliwek czarnych
1 papryczka chili
10 pomidorków gruszkowych żółtych
4 pomidory suszone domowe
1/2 sera cammembert z pieprzem
15 krewetek koktajlowych
1 cebula czerwona
1/3 szklanki wina białego półwytrawnego
bazylia świeża
sos:
1 sos sałatkowy francuski Prymat
3 łyżki oliwy z oliwek łyżki wody
marynata do krewetek:
sól, pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
1/2 łyżeczki oregano suszone
1 ząbek czosnku
Sałatę myję osuszam i strzepię na talerzu. Krewetki odmrażam, marynuje w oleju, dodaje sól, pieprz, czosnek sprasowany,bazylię, oregano, odstawiam na 30 minut. Na patelni przesmażam krewetki kilka sekund i dodaję wino półwytrawne. Dusze około 5 minut aż wino się zredukuje.
Krewetki układam na sałacie, dodaję maliny, pomidorki połówki, wykorzystałam pomidory gruszkowe z mojej hodowli, dodaje ser cząstki, oliwki czarne, kawałki papryczki chili, suszone pomidory. Z cebuli czerwonej robię kwiata, środek z pomidorka i maliny.
Sos: do słoika wlewam oliwę z oliwek, dodaję wodę, sos francuski i wstrząsam energicznie zakręcony słoik kilka sekund. Sałatkę polewam sosem.
musiała smakować doskonale :) wygląda kusząco :D
OdpowiedzUsuńMysza, pyszna:-)
OdpowiedzUsuńmasz literówki, ale ty chyba dlatego że Ci się spieszyło do tej pysznej sałatki :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda :)
Kasiu już poprawiam , jestem rozkojarzona :-)
UsuńPodziwiam Cię za dekorowanie!Że też Ci się chcę:)A sałatka wytworna:)
OdpowiedzUsuńPiękna jak zawsze, i zapewne smaczna sałatka')
OdpowiedzUsuńPrzepysznie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńnie lubię krewetek ale ta sałatka wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńŚliczna,świetny dobór składników.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńOd ciebie usłyszeć takie słowa to dla mnie prawdziwy komplement. Jesteś znawcą kuchni, podróżnikiem a ja początkująca kucharka która eksperymentuje w kuchni :-)
Usuńjak zwykle wspaniale Madziu , podziwiam zawsze za dekoracje :)
OdpowiedzUsuń