Przepis bierze udział w konkursie pokochaj olej rzepakowy.
½
kalafiora
½
brokuła
2
marchewki
1
szklanka obranego bobu ugotowanego
2
ząbki czosnku
1
jajko
½
szklanki bułki tartej
Sól
pieprz
Panierka:
6
łyżek ziaren słonecznika
6
łyżek otrębów
Olej
rzepakowy do smażenia
Kalafior,
brokuł, i obraną marchewkę gotuję aldente w osolonej wodzie. Do miski wkładam
kalafior i brokuł które dzielę na różyczki, następnie kroję nożem w misce.
Dodaję bułkę tartą, jajko, sprasowany czosnek, sól, pieprz i całość mieszam.
Ziarna słonecznika, miksuję na drobny proszek, dodaję otręby. Formuje kotleciki
które obtaczam w panierce ze słonecznika. Smażę na rumiano na oleju rzepakowym.
Bób gotuję aldente około 4 minuty , obieram, i miksuję blenderem, dodaję trochę
wody jak masa będzie za gęsta. Doprawiam sola, pieprzem. Marchewkę miksuję tez
blenderem. Szprycą wyciskam puree z bobu i marchewki na kotleciki.
Pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:) świetny letni obiad:)
OdpowiedzUsuńjak zdrowo :)
OdpowiedzUsuńjak kolorowo, jak wesoło, jak zdrowo!
OdpowiedzUsuńpyszności.
jak ładnie podane!
OdpowiedzUsuńsamo zdrówko ;) pysznie :)
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł.. Jak myślisz można pominąć bób ?
OdpowiedzUsuń