Przepis bierze udział w Konkursie dla blogerów pt. "Inspiruje nas Fit&Easy"
1
garść roszponki Fit&Easy
1
opakowanie tofu naturalne
6
krewetek koktajlowych
4
pomidorki koktajlowe
2
cebule czerwone
1
cukinia
1
papryczka chili
10
gałązek mięty
4 łyżki jogurtu greckiego
4
łyżki śmietany zagęszczonej
½
łyżeczki oregano
½ łyżki bazyli suszonej
Sól
Pieprz
5
łyżek oliwy
Krewetki
marynuję w 2 łyżkach oliwy, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano. Miętę myję,
obieram listki, miksuję blenderem razem z jogurtem i śmietaną. Doprawiam solą,
pieprzem. Tofu kroję na kwadraty, cebulę obieram i odrywam łuski. Papryczkę
chili kroję wzdłuż, usuwam nasiona i kroję na kawałki. Cukinię kroję w plastry,
pomidorki koktajlowe na pół. Na patyczki do szaszłyków nabijam cukinię, cebulę,
papryczkę chili, tofu, krewetkę, pomidorka. I tak powtarzam do końca patyczka.
Szaszłyki solę, pieprzę, posypuję oregano, polewam oliwą. Grilluję na grillu
elektrycznym. Na talerz układam roszponkę na to szaszłyki. Polewam sosem
miętowym. Talerz dekoruję kwiatkiem z cebuli czerwonej. Plastry cukinii nabijam
na wykałaczki i układam koło kwiatka.
Bosko wygladają twoje szaszłyki myszko mmm :-)
OdpowiedzUsuńtak dawno nie jadłam tofu, a przecież je uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam tofu;-( A szaszłyki wyglądają bardzo apetycznie i wykwintnie:-)
OdpowiedzUsuńMarzena tofu jest takie bez smaku, ale odpowiednio doprawione jest bardzo dobre ;-) polecam
UsuńW tym szaszłyku jest kilka zupełnie nieznanych mi smaków, więc tym bardziej mnie interesuje i ciekawi :)
OdpowiedzUsuńPiekne i zdrowe:-)
OdpowiedzUsuńJak zwykle pięknie:)
OdpowiedzUsuńwow :) tofu jeszcze nigdy nie jadłam, a te krewetki bardzo kuszące :D
OdpowiedzUsuńale piekne :) chce takie ;)
OdpowiedzUsuń