Pieczone buraki idealne są do sałatek letnich. Bardzo lubię łączyć je z truskawkami i sosem francuskim.
7 liści sałaty masłowej
2 pieczone buraki
7 truskawek
½ camemberta
½ cebuli czerwonej
10 dkg łososia marynowanego domowego
Kwiaty bratka
Bazylia świeża
Sos francuski:
1 łyżeczka musztardy francuskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki octu balsamicznego
Sól
Pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki miodu
2 pieczone buraki
7 truskawek
½ camemberta
½ cebuli czerwonej
10 dkg łososia marynowanego domowego
Kwiaty bratka
Bazylia świeża
Sos francuski:
1 łyżeczka musztardy francuskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki octu balsamicznego
Sól
Pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki miodu
Sałatę myję osuszam, i strzepię na talerzu. Buraka pieczonego obieram , kroję plastry i specjalnym nożykiem wycinam serca.Układam
na talerzu, Cebulę obieram i kroję w piórka, truskawki myję, kroję na
pół i dodaję do sałatki. Ser camembert kroję w trójkąty, łososia kroję
na cienkie plastry i zwijam. Składniki na sos przekładam do miski,i
miksuję blenderem. Sałatkę polewam sosem, i dodaję kwiaty bratka. Z
jednego buraka robię róże, dekoruje listkami bazylii.
Przepiękna sałatka! aż szkoda ją zjeść !!!!
OdpowiedzUsuńNajładniejsza ze wszystkich jakie ostatnio widziałam!
Pozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
Faktycznie szkoda zjeść,jak z obrazka pięknie i kolorowo.
OdpowiedzUsuńOjej. Nie przepadam za pieczonym burakiem, choć im dłużej patrzę na tę cudowną sałatkę to mam wrażenie, że może mi się tylko tak wydaje :)
OdpowiedzUsuńMysza ja to nigdy nie umie się napatrzeć na te Twoje dzieła :) to wszystko tak cieszy oczy, że wzroku nie można oderwać :))) Bombastisz!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
nie wpadłabym na takie połączenie, ale dzieło! :)
OdpowiedzUsuń