½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka jogurtu greckiego
4 łyżki wody gazowanej
½ szklanki mleka około
Sól
1 jajko
5 baldachów kwiatu bzu
Olej
Cukier puder
Kwiaty bzu należy zrywać na łąkach, z dala od miasta i dróg.
Do miski wsypałam mąkę, dodałam, jogurt, mleko, wodę, sól, jajko i miksowałam
ciasto blenderem. Mleka wlewam w zależności od gęstości ciasta. Wstawiłam do
lodówki na 2 godziny. Kwiaty bzu zanurzyłam w cieście i smażyłam na głębokim
oleju na rumiany kolor z dwóch stron. Podałam
z cukrem pudrem.
Fajny, niebanalny pomysł na zaskoczenie rodzinki lub gości.
OdpowiedzUsuńwspaniałe :) mam kwiaty bzu na podwórku i chciałabym z nich zrobić sok, ale póki co jesteśmy w niedyspozycji!! oby nie przekwitł ;/
OdpowiedzUsuńMusisz pospieszyć się Łucja bo u mnie już opadają kwiatki. Ja sok zrobiłam jakiś tydzień temu :-) zdrówka życzę
Usuńbardzo ciekawe danie:)
OdpowiedzUsuńwyglądają naprawdę uroczo ;)
OdpowiedzUsuń