Kolejny przepis na ciastka w ramach akcji testowania margaryny Bielmar
Wykorzystam margarynę która idealnie nadaje się do kremów do ciast, ale również można ją użyć do pieczenia :-)
3
szklanki mąki
½
szklanki kwaśnej śmietany
½
kostki margaryny Bielska
1
jajko
1
łyżka cukru
1.5
dkg drożdży
1/3
szklanki mleka
sól
Nadzienie:
1
szklanka musu jabłkowego
½
szklanki konfitury z czarnej porzeczki
½
szklanki powideł śliwkowych
Do
posmarowania:
½ szklanki cukier kryształ
2
żółtka
Maję przesiewam do miski, dodaję cukier, jajko, margarynę i nożem kroję. Drożdże
rozpuszczam w letnim mleku, dodaję szczyptę soli, cukru, i trochę
mąki.Odstawiam do wyrośnięcia. Następnie łącze drożdże z ciastem z margaryną i
całość wyrabiam. Ciasto przekładam na czystą ściereczkę, zawijam je szczelnie i
wkładam na godzinę do miski z zimną wodą. Następnie wałkuję na stole, wcześniej
podsypuję mąką. Kroje kwadraty 8X8 cm. Układam nadzienie z jabłek, z czarnej
porzeczki i powidła. Składam na pół, mocno dociskam, i robię nacięcia nożem.
Smaruję ubitym żółtkiem, posypuję cukrem i wstawiam do piekarnika na 20 minut,
temp 180 stopni.
ooo ja robię podobno ciasteczka :) są pyszne ;)
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie robiłam,ale cudne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak z najlepszej cukierni...:-)
OdpowiedzUsuńPyszności ! :)
OdpowiedzUsuńMniam, super, lubię takie kruche ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie..mniam:)
OdpowiedzUsuńprześliczne te ciasteczka :D
OdpowiedzUsuń