Strony

Strony

niedziela, 30 czerwca 2013

Słoneczny deser truskawkowy





  • 30 dkg truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 500 ml jogurtu greckiego

Truskawki myję obieram z szypułek. 2/3 truskawek kroję na kawałki i wrzucam do szklanek, polewam sokiem z cytryny posypuję cukrem trzcinowym. Żelatynę zalewam 1 łyżeczką zimnej wody, następnie jak napęcznieje rozpuszczam w 4 łyżkach gorącej wody. Resztą truskawek miksuję blenderem z jogurtem greckim, dodaję letnią żelatynę. Odstawiam do lodówki do stężenia. Zalewam truskawki jogurtem. Na wierzch wylewam po 1 łyżce zmiksowanych truskawek i wykałaczką robię słoneczka. Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami

sobota, 29 czerwca 2013

Grillowane jajka w pomidorach z kurkami




4 pomidory
4 jajka małe
10 dkg kurek
1 cebula czerwona
Przyprawa do grilla kamis
3 dkg sera feta
2 gałązki koperku świeżego
1 pomidor duży
4 oliwki czarne
Kawałek ogórka do dekoracji
olej

Pomidory myję, odcinam kapelusze, wydrążam środek. Kurki przesmażam na patelni z cebulką na oleju. Wydrążone pomidory posypuję przyprawą do grilla , dodaję kurki, wbijam jajko, posypuję serem feta i przyprawą. Folię aluminiową smaruję pędzelkiem olejem, i zawijam każdy pomidor pojedynczo. Grilluje 20 minut. Odwijam z foli, układam na talerzu który dekoruję różą z pomidora, oliwkami i ogórkiem zielonym

czwartek, 27 czerwca 2013

Pizza makaronowa

Bardzo lubię tą wersje pizzy na makaronie bo jest szybka w przygotowaniu, prosta więc każdy sobie z nią poradzi. 










 300 gram makaronu spaghetti
3 jajka
100 ml mleka
2 łyżki startego sera żółtego
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
1 kulka mozzarelli
1 garść szpinaku
½ cukinii
10 pomidorków koktajlowych
1 pomidor duży
5 plasterków szynki surowej
2 pieczarki
½ papryczki chilli
Bazylia świeża
6 oliwek czarnych
6 oliwek zielonych z papryką
olej

 Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Przelewam zimną wodą i odcedzam. Do miseczki wbijam jajka, dodaję mleko, ser zółty starty, czosnek sprasowany, mleko. Szpinak płuczę i przesmażam na patelni na oleju chwilę. Dodaję do masy jajecznej Mieszam widelcem. Makaron wykładam do formy do pieczenia okrągłej, średnica 26 cm, wysmarowanej. Wylewam masę jajeczną na niej, układam pomidorki koktajlowe, połowę mozzareli. Wkładam do piekarnika na 15 minut. Wyjmuje z piekarnika dodaję oliwki, zielone i czarne, szynkę, plasterki pieczarek, oraz plastry cukinii cienkie. Dodaję resztę mozzareli. Ponownie wkładam do piekarnika na 5 minut. Po wyjęciu dekoruję bazylią świeżą , i robię różę z pomidora dużego. Smacznego

środa, 26 czerwca 2013

Lody truskawkowo orzechowe











25 dkg truskawek
150 ml jogurtu greckiego
150 śmietany kremówki 30 %
1łyżeczka orzechów drobnych arachidowych
1łyżeczka cukru waniliowego
1 Łyżka cukier kryształ

Truskawki myję, obieram z szypułek i kroję na kawałki. Przesmażam je około 5 minut z cukrem. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję jogurt grecki, i na końcu przestudzone truskawki, oraz orzechy. Całość chwile miksuje. Foremki silikonowe natłuszczam olejem, i wylewam do nich masę truskawkową. Wstawiam na dobę do zamrażalnika. Wyjmuje czekam 30 minut i lody same wyjdą z foremek. Z 10 dkg truskawek robię sos. Truskawki miksuję blednerem i sos gotowy. Podaję z lodami


Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami

wtorek, 25 czerwca 2013

Gofry tradycyjne ze smietaną truskawkami i konfiturą











Ciasto na gofry:
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
Szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka cukru waniliowego
¾ szklanka mleka około
1 łyżka spirytusu
Do dekoracji:
40 dkg truskawek
300 ml śmietanki kremówki
1 fix do śmietany
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki cukier kryształ
Olej rzepakowy do smarowania formy
Cukier puder

Do miski od blendera wbijam jajka, dodaję, mąkę, sól, cukier waniliowy, olej rzepakowy, mleko w zależności od gęstości ciasta. Ma być bardziej gęste niż na naleśniki. Można dodać spirytus gofry są wtedy bardziej chrupiące. Ciasto miksuję blenderem i odstawiam na godzinę do lodówki. Gofrownicę smaruję pędzelkiem olejem i rozgrzewam.  Na jednego gofra potrzeba około 3 łyżek ciasta. Piekę około 7 minut. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem, na końcu dodaję fix. Truskawki myję, obieram z szypułek, połowę zostawiam do dekoracji, a połowę kroję ja kawałki i przesmażam na patelni dodając 2 łyżki cukier kryształ. Powstanie nam fajna konfitura. Każdego gofra smaruję śmietaną, układam na nim truskawki i polewam konfiturą.

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Makaronowa niespodzianka w pomidorze










3 pomidory
10 dkg makaronu spaghetti
1 jajko
3 łyżki gęstej śmietany
5 dkg boczku wędzonego
Sól
Pieprz
1 gałązka pietruszki
3 dkg sera lazur
oliwki do dekoracji
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Pomidory myję, odcinam kapelusze, wydrążam środek. Na patelni przesmażam boczek, dodaję do niego makaron, śmietanę i żółtko. Całość mieszam, doprawiam solą, pieprzem. Napełniam nasze pomidory makaronowym farszem.Białko ubijam na sztywną pianę, i układam na każdym pomidorze chmurkę, posypuję serem lazur. Wstawiam do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na 15 minut temp 160 stopni.Pomidory dekoruję pietruszką.