Ciasto na gofry:
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
Szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka cukru waniliowego
¾ szklanka mleka około
1 łyżka spirytusu
Do dekoracji:
40 dkg truskawek
300 ml śmietanki kremówki
1 fix do śmietany
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki cukier kryształ
Olej rzepakowy do smarowania formy
Cukier puder
Do miski od blendera wbijam jajka,
dodaję, mąkę, sól, cukier waniliowy, olej rzepakowy, mleko w zależności od
gęstości ciasta. Ma być bardziej gęste niż na naleśniki. Można dodać spirytus
gofry są wtedy bardziej chrupiące. Ciasto miksuję blenderem i odstawiam na godzinę do lodówki. Gofrownicę smaruję pędzelkiem olejem i rozgrzewam. Na
jednego gofra potrzeba około 3 łyżek ciasta. Piekę około 7 minut. Śmietanę
kremówkę ubijam z cukrem pudrem, na końcu dodaję fix. Truskawki myję, obieram z
szypułek, połowę zostawiam do dekoracji, a połowę kroję ja kawałki i przesmażam
na patelni dodając 2 łyżki cukier kryształ. Powstanie nam fajna konfitura. Każdego gofra smaruję śmietaną, układam na nim truskawki i polewam konfiturą.
o mam ale ma teraz ochotę na gofry:) tylko gofrownicy brak:(
OdpowiedzUsuńJustyna kurierem wyślę gofra ha ha dla ciebie z dużą ilości śmietany :-)
UsuńMniam, mniam, ja robiłam wczoraj gofry czekoladowe, obowiązkowo z truskawkami i śmietanką(z lidla jest dobra), pycha :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem zrobię czekoladowe. Fajny pomysł :-)
UsuńJa też już nie mam gofrownicy, ale jak patrzę na Twoje gofry, to pewnie sobie kupię i to niebawem, No narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńMoja gofrownica też poszła w zapomnienie, zmieniła właścicieli i wróciła do mnie z powrotem. Widać takie jej przeznaczenie ha ha
Usuńjak wysyłasz to ja też poproszę ale ja mixa śmietana ,truskawki i dżem
OdpowiedzUsuńPychota, uwielbiam gofry, a z truskawkami i śmietaną to już w ogóle niebo w gębie :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
pyszności :) gofry mi się zawsze z wakacjami kojarzą :)
OdpowiedzUsuńcałe wieki gofrów nie robiłam!
OdpowiedzUsuń