Strony

Strony

piątek, 10 maja 2013

Wiosenny deser na łące z kwiatami i motylem













6 truskawek
2 pomarańcze
20 gron winogrono ciemne
1 galaretka  pina colada
1 galaretka pink Margarita
1 galaretka  Mojito
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
listki mięty
cukier puder królewski
 
Galaretkitrzy smaki rozpuszczam tak jak jest na opakowaniu napisane, dodaje trochę mniej
wody. Przelewam je do płaskich pudełek. Pomarańczo kroje na pół, wydrążam
środek i do jednej polówki wlewam galaretkę zielona do drugiej żółtą z odrobiną
różowej. Wstawiam do lodówki. Z galaretki Margarita odlewam pół szklanki dodam
ją do ubitej na sztywno śmietany, wsypuję 1 łyżkę cukru pudru. Po stężeniu
galaretek w pudełkach foremkami serce wykrawam kształty. Środki serca zalewam
śmietana kremówką. Po stężeniu układam na nich truskawkami i z winogron tworzą
kwiatki. Z każdej połówki pomarańcza odcinam plastry 0,5 cm. Zrobię  z nich motyla. Jedno skrzydło będzie zielone
drugie żółte. Na każde skrzydło układam plaster truskawki. Ze skórki pomarańczy
drugiej robię tułów. Głowę motyla z winogrona. Na talerzu układam truskawki
nacięte w rozetę, posypuję cukrem pudrem. Pozostała śmietanę kremówkę wyciskam
na talerz, i układam na niej płatki truskawek tworząc kwiatka. Dekoruję talerz
listkami mięty i połówkami winogrona.


8 komentarzy: