1 garść rukoli
3
liście Sałaty masłowej
1
opakowanie tofu naturalnego
1/
pęczka koperku świeżego
2
gałązki Bazyli świeżej
5
truskawek
5
pomidorków koktajlowych
½
avocado
½
papryczki chili żółtej
1/3
cukinii
Składniki
sosu vinegrette:
½
łyżeczki Bazyli suszonej
½
łyżeczki oregano suszone
Sól
1
łyżeczka octu balsamicznego
1
łyżeczka soku z cytryny
5
łyżek wody
5
łyżek oliwy z oliwek
1
ząbek czosnku
Rukolę,
sałatę myję i osuszam.Układam na talerzu, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe,
truskawki, papryczkę chili. Avocado obieram, i kroję w plastry. Tofu kroję w
kostkę, i obtaczam w pokrojonym koperku.Dodaję do sałatki, razem, listkami
Bazyli, oraz kwiatkami bratka. Składniki
na sos wlewam do słoiczka, dodaję sprasowany ząbek czosnku. Słoik zakręcam i
mocno potrząsam. Sałatkę polewam sosem vinegrette
Smakowita, samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wiosennie wyglada :)
OdpowiedzUsuńkolorowa.. podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńMysza jak zwykle cudownie :)) ja to się na te Twoje dania nie umie nigdy napatrzeć. Pewnie gdybyś mi kiedyś podała danie, którego nie lubię, to wymiotłabym wszystko z talerza :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dzięki za mile słowa pozdrawiam :-)
Usuńile tu pysznych składników :)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie
Lubie te wiosenne salatki. Nie dosc, ze maja najwiecej witamin, to sa takie pieknie kolorowe - moglabym jesc tylko takie salatki i nic wiecej:-)
OdpowiedzUsuńPaleta kolorów na talerzu. Jak to wszystko ładnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńsuper antydepresyjna! :)
OdpowiedzUsuńAle smakowitości i jak kolorowo,super.
OdpowiedzUsuńprzecudnie podana, taka kolorowa, wiosenna.
OdpowiedzUsuńJuż samo patrzenie na nią oddaje jej smak i aromat :D
wspaniała :P nie łączyłam jeszcze tofu z truskawkami, intryguje mnie to połączenie :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńkolorowa bajka! kwiaty rozbroiły mnie...
OdpowiedzUsuń