Składniki żurek:
1
litr wywaru z rosołu
2
litry wody
½
litra śmietany kremówki
1
szklanka zakwasu na żurek własnej produkcji
2
białe kiełbasy
½
kg boczku wędzonego
Przyprawa
do żurku Kamis
1
ząbek czosnku
5
jajek
Składniki
chleb:
70
dkg Mąki pszennej
30
dkg mąki żytniej
1
łyżka soli
2
dkg drożdży
2
łyżki zakwasu
1
szklanka mąki pszennej chlebowej
1
szklanka wody
przyprawa do chleba staropolskiego Kamis
Rzeżucha
zielona
Do garnka wlewam rosół i wodę, dodaję boczek
gotuję do miękkości boczku. Pod koniec dodaję kiełbasę i parzę. Nakłuwam ją widelcem
żeby puściła soki. Po ugotowaniu wyjmuje, boczek, kiełbasę i kroję na kawałki. Do
wywaru wlewam zakwas na żurek, dodaje przyprawę do żurku, czosnek rozduszony, i
śmietanę kremówkę. Dodaję pokrojony boczek, i kiełbasę. Podaję żurek w chlebie
z jajkiem ugotowanym.
Do zakwasu dodaję mąkę 1/2 szklanki i
1/2 szklanki wody. Powtarzam tą czynność po czterech godzinach. Czyli ponownie
½ szklanki mąki i wody. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia. Sól rozpuszczam
w odrobinie letniej wody. To samo robię z drożdżami. Do miski wsypuję 70 dkg
mąki pszennej i żytniej, dodaję zaczyn wyrośnięty, rozpuszczone drożdże, sól, przyprawę
do chleba staropolskiego kamis. Wyrabiam ciasto ręcznie na jednolitą masę.
Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Wyrabiam ponownie i tak 3 razy w odstępach
pół godziny. Formuję bochenek i wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Dodatkowo
robię małe kulki z ciasta które posłużą jako uchwyt. Chleb nacinam przed
włożeniem do piekarnika, i wykładam z koszyczka. Wstawiam do nagrzanego
piekarnika spryskanego wodą na 50 minut temp początkowa 250 stopni 10 minut i
zmniejszam na 180 stopni. Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskuję go wodą. Przykrywam ściereczką. Odcinam górną część
chleba, wydrążam miąższ. Zapiekam wydrążony chleb w piekarniku przez 15minut
temp 180 stopni żeby się podsuszył, i nie przeciekał żurek. Przed padaniem
wlewam żurek podaję z rzeżuchą.
Mysza, piękne te Twoje bochenki=miski:-) Zapewne konsumujący byli zachwyceni:-)?
OdpowiedzUsuńSporo roboty, ale zazdroszczę tym, którzy to konsumowali :)
OdpowiedzUsuńprzepiękny!
OdpowiedzUsuńuwielbiam żurek w chlebie :) w tym roku niestety tak nie jadłam ;/ a żeby sama piec chlebki do żurku to się jeszcze nie pokusiłam :) może w przyszłym roku nadrobię :) zdjęcia cudne!!
OdpowiedzUsuńWygląda jak z najlepszej restauracji! Pyszota :}
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, wygląda apetycznie :) No i domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńChleb wygląda imponująco, bardzo rustykalnie. Sama zrobiłas zakwas?
OdpowiedzUsuńTak zakwas mój bo ja jem generalnie tylko na zakwasie :-)
Usuńsuper :) gratuluję chleba :) wszystko razem super wygląda :) zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Aż zrobiłam się głodna:)
OdpowiedzUsuń