Strony

Strony

czwartek, 4 kwietnia 2013

Żurek w chlebie własnego wypieku

















Składniki żurek:


1 litr wywaru z rosołu

2 litry wody

½ litra śmietany kremówki

1 szklanka zakwasu na żurek własnej produkcji

2 białe kiełbasy

½ kg boczku wędzonego

Przyprawa do żurku Kamis

1 ząbek czosnku

5 jajek


Składniki chleb:

70 dkg Mąki pszennej

30 dkg mąki żytniej

1 łyżka soli

2 dkg drożdży

2 łyżki zakwasu

1 szklanka mąki pszennej chlebowej

1 szklanka wody
przyprawa do chleba staropolskiego Kamis

Rzeżucha zielona





Do garnka wlewam rosół i wodę, dodaję boczek gotuję do miękkości boczku. Pod koniec dodaję kiełbasę i parzę. Nakłuwam ją widelcem żeby puściła soki. Po ugotowaniu wyjmuje, boczek, kiełbasę i kroję na kawałki. Do wywaru wlewam zakwas na żurek, dodaje przyprawę do żurku, czosnek rozduszony, i śmietanę kremówkę. Dodaję pokrojony boczek, i kiełbasę. Podaję żurek w chlebie z jajkiem ugotowanym.  

Do zakwasu dodaję mąkę 1/2 szklanki i 1/2 szklanki wody. Powtarzam tą czynność po czterech godzinach. Czyli ponownie ½ szklanki mąki i wody. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia. Sól rozpuszczam w odrobinie letniej wody. To samo robię z drożdżami. Do miski wsypuję 70 dkg mąki pszennej i żytniej, dodaję zaczyn wyrośnięty, rozpuszczone drożdże, sól, przyprawę do chleba staropolskiego kamis. Wyrabiam ciasto ręcznie na jednolitą masę. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Wyrabiam ponownie i tak 3 razy w odstępach pół godziny. Formuję bochenek i wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Dodatkowo robię małe kulki z ciasta które posłużą jako uchwyt. Chleb nacinam przed włożeniem do piekarnika, i wykładam z koszyczka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika spryskanego wodą na 50 minut temp początkowa 250 stopni 10 minut i zmniejszam na 180 stopni. Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskuję go wodą.  Przykrywam ściereczką. Odcinam górną część chleba, wydrążam miąższ. Zapiekam wydrążony chleb w piekarniku przez 15minut temp 180 stopni żeby się podsuszył, i nie przeciekał żurek. Przed padaniem wlewam żurek podaję z rzeżuchą.

10 komentarzy:

  1. Mysza, piękne te Twoje bochenki=miski:-) Zapewne konsumujący byli zachwyceni:-)?

    OdpowiedzUsuń
  2. Sporo roboty, ale zazdroszczę tym, którzy to konsumowali :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam żurek w chlebie :) w tym roku niestety tak nie jadłam ;/ a żeby sama piec chlebki do żurku to się jeszcze nie pokusiłam :) może w przyszłym roku nadrobię :) zdjęcia cudne!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak z najlepszej restauracji! Pyszota :}

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, wygląda apetycznie :) No i domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chleb wygląda imponująco, bardzo rustykalnie. Sama zrobiłas zakwas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zakwas mój bo ja jem generalnie tylko na zakwasie :-)

      Usuń
  7. super :) gratuluję chleba :) wszystko razem super wygląda :) zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda. Aż zrobiłam się głodna:)

    OdpowiedzUsuń