½
kg ziemniaków
3
marchewki
1/3
selera
1/3
por
½
pietruszki korzeń
1
litrowy słoik ogórków kiszonych
½
kg żeberek
Sól
Pieprz
1
łyżka mąki
1
łyżka oliwy
Marche,
ziemniaki, seler, pietruszkę obieram, myję i kroje w kostkę. Por kroję drobno.
Do garnka wlewam 2,5 litra ziemnej wody, dodaję pokrojone warzywa, mięso. Zupę
gotuję na wolnym ogniu godzinę. Ogórki ścieram na tarce jarzynowej oczka
średnie. Pod koniec gotowania wlewam do zupy. Doprawiam solą, pieprzem. Na
patelni rozgrzewam olej, dojadę mąkę i robię zasmażkę. Mąkę lekko
przyrumieniam. Rozprowadzam ją wodą zimną i dodaję do zupy.
bardzo lubię ogórkową :)
OdpowiedzUsuńMysza, ogórkowa na żeberkach musi być niesamowicie smaczna :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dawno nie jadlam takiej zupki, chetnie zrobie niedlugo.
OdpowiedzUsuń