Strony

Strony

środa, 10 kwietnia 2013

Ziemniaki zapiekane z salsą oliwkową









8 ziemniaków średnich
½ szklanki oliwki zielone
½ szklanki oliwki czarne
¼ papryki czerwonej
5 pomidorów suszonych
½ cukinii
½ papryczki chili żółtej
4 pomidorki koktajlowe
¼ camembert
Sól
Pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka słonecznika

Ziemniaki myję, szoruję i osuszam. Układam na blaszce na foli aluminiowej i wstawiam do piekarnika na 40 minut temp 180 stopni. Oliwki czarne i zielone kroję, paprykę czerwona także w kostkę i chili w krążki. Cukinie kroję w kostkę i przesmażam na patelni, razem z czosnkiem sprasowanym. Dodaję do farszu z oliwek, razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami doprawiam solą, pieprzem. Ziemniaki przekrawam na pół, wydrążam środek i nakładam farsz do każdej połówki. Posypuję słonecznikiem dodaję ser camembert, połówki pomidorków i zapiekam 10 minut.

5 komentarzy:

  1. Ale śliczne, świetna alternatywa dla kanapeczek imprezowych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne, kolorowe i pewnie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wyglądają i za pewna tak też smakują, jak dla mnie idealne - na jeden kęs. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ziemniaczki=kanapeczki:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna zakąska na imprezkę :)

    OdpowiedzUsuń