¾
szklanki ziaren słonecznika
2
łyżki oliwy z oliwek
½
szklanki oliwek zielonych
Pieprz
Sól
Słonecznik
zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Przecedzam i wsypuję do miski od
blendera. Dodaję oliwki zielone bez pestek, pieprz, sól. Całość blenderuję na
gładka masę. Soli dodawać ostrożnie ponieważ oliwki już są słone. Pasta jest
gotowa można ją podawać z chlebkiem żytnim na zakwasie. Pastę można
przechowywać kilka dni w lodówce. Na śniadanie jak znalazł.
bardzo pomysłowa :) już jutro spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPiękne, wiosenne zdjęcia :) Taką pastę bez oliwek poproszę i już będę w siódmym niebie ;)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia !!! Cudne !! Nie mogę się napatrzeć !
OdpowiedzUsuńA wygląda jakby była jeszcze z twarożkiem;-)Brawo za chlebek:-)
OdpowiedzUsuńMoje wymarzone śniadanie:)
OdpowiedzUsuń