2
buraki pieczone
1
pierś z kurczaka
1/3
brokuł świeży
10
dkg malin
3
łyżki wina wytrawnego czerwonego
Sól
Pieprz
Cukier
½ łyżeczki bazyli suszonej
½
łyżeczki oregano
½
papryczki chili
1
ząbek czosnku
3
łyżki oliwy
Pierś
z kurczaka marynuję w oliwie, dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano, czosnek.
Odstawiam na 30 minut. Brokuł dziele na różyczki i gotuję w osolonej wodzie
aldente. Buraki obieram ze skórki i kroje w plastry cienkie na talerzu.
Kurczaka smażę na patelni grillowej. Kroję na kawałki układam razem z brokułem
na talerzu. Do rondelka wkładam maliny, chwilę dusze, dolewam wino, dodaje sól,
pieprz, odrobinę cukru. Sos chwilę podsmażam. Przecedzam przez sito. Polewam
sosem kurczaka.
kupiłam twój przepis, dzięki ulubionym burakom, w dodatku pieczonymi.
OdpowiedzUsuńTeż dzisiaj miałam buraki pieczone z kurczakiem:-)
OdpowiedzUsuńTo witaj w klubie pieczonego buraka Marzena. Odkąd je odkryłam mogłabym je jeść bez końca.
Usuńjadłam polędwiczki z sosem truskawkowym :) mięso z malinami musi być jeszcze lepsze :) Całośc prezentuję sie rewelacyjnie, jak w najlepszej restauracji :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie podane. Zjadłam oczami całą porcję!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraki i tez z nimi czasem szaleje:-) Chetnie zgarnelabym ten Twoj talerzyk, wyglada niesamowicie:-) Smakuje pewnie jeszcze lepiej...
OdpowiedzUsuń