2
pomarańcze
6
pałek z kurczaka mogą być udka
1
łyżka masła
½
łyżeczki kminku
½
łyżeczki soli
Szczypta
gałki muszkatołowej
Szczypta
kolendry
Imbir
świeży kawałek
½
papryczki chili świeżej
Kurczaka
pałki, udka myję. Osuszam. Wkładam do miski. Dodaję sól, gałkę muszkatołową,
imbir pokrojony, Kolendę, kminek, pokrojoną papryczkę chili. Całość mieszam,
żeby przyprawy dobrze się rozprowadziły. Masło roztapiam w rondelku i dodaję do
niego sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Wcześniej ścieram skórkę i dodaję do
kurczaka. Przekładam go do naczynia żaroodpornego i zalewam sokiem z masłem.
Dodaję cząstki drugiej pomarańczy pokrojonej. Wstawiam do piekarnika na 50 minut na 190 stopni.
moje smaki :) rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają te przypalone pomarańcze :) Uwielbiam połączenia drobiu z owocami!
OdpowiedzUsuń