200
gram soczewicy
10
łyżek bułki tartej
10
dkg pieczarek
1
cebula
2
ząbki czosnku
Sól
Pieprz
1
łyżeczka majeranku
Oliwa
1
jajko
Soczewicę
zalewam wodą i gotuję pod przykryciem do miękkości. Odsączam z wody i miele
maszynką do mięsa. Cebulę i czosnek
obieram i także mielę przez maszynkę. Pieczarki kroję drobno i przesmażam na patelni. Soczewice przekładam do miski, dodaję
jajko, sól, pieprz, majeranek, pieczarki. Całość mieszam i formuję klopsiki. Obtaczam je w
bułce tartej. Na rozgrzanej patelni smażę na oleju.
Bardzo lubię kotlety z soczewicy. Piszesz o pieczarkach, a wprzygotowaniu ich nie ma;-)
OdpowiedzUsuńZapomniałam o pieczarkach juz poprawiam :-)
UsuńBardzo fajny pomysł. :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na zdrowe mielone ;)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuń