2
kg mięsa od szynki
3
ząbki czosnku
1
łyżka soli
1
łyżka pieprzu mielonego
2
łyżki majeranku
½
szklanki wody
Mięso
kroję i mielę przez maszynkę, sitko oczka duże. Przekładam do miski, dodaję
sól, pieprz, sprasowany czosnek, majeranek roztarty, i dolewam wodę. Całość
mieszam dokładnie rękoma. Mięso przekładam do słoiczków, do każdego dodaję na
wierzch po jednym ząbku czosnku. Zakręcam i gotuję w garnku wypełnionym wodą,
30 minut. Po ostygnięciu kiełbasa jest gotowa do jedzenia.
uwielbiam do chlebka :)
OdpowiedzUsuńtez taką robię na wyjazd albo do pracy dla łasucha do tego kromka chleba i ma obiad:)
OdpowiedzUsuńJeszcze pamiętam jak moja babcia robiła taka kiełbasę...:-) Pachnie aż tutaj;-)
OdpowiedzUsuńsuper kiełbaska dobra na biwak czy działkę
OdpowiedzUsuń