Strony

Strony

sobota, 9 marca 2013

Kiełbasa słoikowa








2 kg mięsa od szynki
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu mielonego
2 łyżki majeranku
½ szklanki wody

Mięso kroję i mielę przez maszynkę, sitko oczka duże. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, sprasowany czosnek, majeranek roztarty, i dolewam wodę. Całość mieszam dokładnie rękoma. Mięso przekładam do słoiczków, do każdego dodaję na wierzch po jednym ząbku czosnku. Zakręcam i gotuję w garnku wypełnionym wodą, 30 minut. Po ostygnięciu kiełbasa jest gotowa do jedzenia.

4 komentarze:

  1. tez taką robię na wyjazd albo do pracy dla łasucha do tego kromka chleba i ma obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze pamiętam jak moja babcia robiła taka kiełbasę...:-) Pachnie aż tutaj;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. super kiełbaska dobra na biwak czy działkę

    OdpowiedzUsuń