Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej
pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są
ZT Kruszwica S.A producent linii Kujawskiej ze Smakiem
1,5
szklanki mąki luksusowej
¾
szklanki wody
5
łyżek wody gazowanej
1
łyżeczka kurkumy
Sól
1
jajko
Olej
kujawski pomidory, czosnek i bazylia
8
krewetek mrożonych
5
pomidorków koktajlowych
1
woreczek ryżu parboiled dziki
½
cukinii
1/3
papryki czerwonej
½
puszki kiełki z fasoli w zalewie
1
cebula czerwona
1
pomidor duży
3 dkg sera lazur
3 dkg sera lazur
Bazylia
Oregano
Pieprz
por
Ciasto
naleśnikowe blenderuję. Do pojemnika wsypuję mąkę, wlewam wodę, wbijam jajko,
dodaję kurkumę, i dwie łyżki oleju kujawskiego. Całość miksuję na jednolitą
masę. Rozgrzewam patelnię i smażę
naleśniki dodając trochę oleju. Krewetki odmrażam i robię marynatę. Do miseczki
dodaję olej kujawski, bazylię, oregano, pieprz, sól i krewetki. Ryż gotuję w
osolonej wodzie 20 minut i studzę. W tym czasie smażę krewetki około 2 minuty.
Paprykę kroję na kostkę, i dodaję do ryżu. Cukinię także kroje na kostkę i
lekko przesmażam, aldente na oleju. Dodaje potem do farszu razem z kiełkami
fasoli. Całość mieszam i napełniam naleśniki. Na końcu dodaję krewetki i ser lazur.
Naleśniki wiążę paskami z pory. Talerz dekoruję kwiatem z cebuli czerwonej i cukinii
oraz pomidorków koktajlowych. Drugiego kwiatka robię z pomidora dużego a listki
z cukinii skórki. Smacznego
Ale świetne,kolorowe danie,aż chce się od razu zjesć :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo smaczne.
Super wykonanie i na pewno przepyszne :)
OdpowiedzUsuńAż się skuszę i zrobię wg przepisu
Wspaniały pomysł! Te naleśniki wyglądają tak pięknie, kolorowo i smacznie.
OdpowiedzUsuńMimo, iż nie jadam krewetek to chętnie bym się nimi poczęstowała.
Pozdrawiam i dziękuję za udział w Konkursie :)
super :)
OdpowiedzUsuńale smakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuń